Все більше українців хочуть в Європу, а не в Митний союз

53% опитаних українців підтримують приєднання України до Європейського Союзу. Не підтримують – 35%. Ще 12% - не визначились. При цьому зафіксовано найвищий за останні три роки відсоток респондентів, які вважають підписання Угоди з ЄС більш вигідним для країни, ніж вступ до Митного союзу – він зріс з 39 до 47%.

Такі результати з результатами дослідження оприлюднила вчора Соціологічна група «Рейтинг».

На думку більшості підписання Угоди про Зону вільної торгівлі з Євросоюзом для України більш вигідне (47%), ніж вступ до Митного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном (34%). 19% – не змогли визначитися.

В результаті Захід та Північ виразно більше підтримують Угоду з Євросоюзом, а Південь та Донбас – вступ до Митного союзу. Водночас Центр та Схід є своєрідними «перехідними» регіонами, де приблизно порівну підтримують обидва напрямки інтеграції, з тією різницею, що в Центрі все таки більше підтримують підписання Угоди з Євросоюзом, а на Сході – вступ до Митного союзу.

Виборці П.Симоненка в абсолютній більшості (82%) виступають за Митний союз, а виборці О.Тягнибока (85%), А.Яценюка (75%), Ю.Тимошенко (73%) та В.Кличка (72%) – за підписання Угоди з ЄС.

Цікаво, що практично однакова кількість виборців В.Януковича як підтримують вступ України до ЄС (42%), так і проти цього (45%). При цьому половина виборців чинного Глави держави вважають більш вигідним для країни вступ до Митного союзу, а чверть – підписання Угоди з Євросоюзом.

Майже половина (49%) опитаних очікують, що Україна та Європейський Союз підпишуть Угоду про Асоціацію в листопаді 2013 року. Не вірять в це – чверть.

Важливо, що за останній місяць кількість тих, хто очікує підписання Угоди зросла 39 до 49%, при цьому, серед противників євроінтеграції – майже вдвічі.

Більшість (38%) вважає, що якщо Угоду підпишуть, то це скоріше станеться завдяки обопільним зусиллям України і Європи. 13% вважають, що це станеться завдяки зусиллям більше української сторони, а 26% - завдяки зусиллям європейської.

Більшість опитаних вважають, що для Євросоюзу можливе підписання Угоди означатиме швидше перемогу (49%), ніж поразку (3%), при цьому 30% вважають, що це не означатиме ані перемогу, ані поразку.

Для України можливе підписання Угоди означатиме також швидше перемогу (45%), ніж поразку (16%), при цьому 22% вважають, що це не означатиме ані перемогу, ані поразку.

Водночас, для Росії можливе підписання Угоди означатиме швидше поразку (52%), ніж перемогу (2%), при цьому 29% вважають, що це не означатиме ані перемогу, ані поразку.

56% респондентів очікують, що якщо у листопаді 2013 року Україна та Європейський Союз підпишуть Угоду про Асоціацію Росія збільшить тиск на Україну, 10% очікують зменшення тиску, а 19% вважають, що нічого не відбуватиметься. Збільшення тиску на Україну з боку Росії очікують понад 50% мешканців усіх регіонів країни, а на Заході таких дві третини.

38% опитаних підтримують утворення єдиної держави у складі України, Росії, Білорусі. Не підтримують – 50%. Ще 12% - не визначились. За останні три роки зафіксовано найнижчий відсоток прихильників та найвищий відсоток противників утворення єдиної держави з Росією.

Цікаво, що у 2011 році майже 40% українців, які підтримували утворення єдиної держави з Росією, одночасно підтримували і вступ України до ЄС. У 2012 році їх кількість зменшилась до 30%, на початку 2013 року зменшилась вже до 25%, а вже у жовтні 2013 року скоротилась до 20%.

43% респондентів підтримують надання російській мові статусу державної. Водночас половина (51%) виступають проти цього. Ще 5% - не визначились.

Слід зазначити, що у 2009 році кількість прихильників двомовності переважала кількість противників, у 2010-2011 роках їх кількість зрівнялася, а вже з середини 2012 року число противників двомовності стабільно вище (51-52%).

Серед найбільших прихильників двомовності мешканці Донбасу (85%), Півдня (69%) та Сходу (57%).

Лише 20% опитаних підтримують вступ України в НАТО. Не підтримують вступ України до НАТО дві третини опитаних. Ще 15% – не визначились. Відносно більше підтримують вступ до НАТО лише на Заході країни, більше серед виборців О.Тягнибока та В.Кличка. Це наслідок також того, що в електораті цих двох політиків більше чоловіків, а чоловіки підтримують вступ до НАТО традиційно більше, ніж жінки.

27% опитаних підтримують ідею визнати ОУН, УПА учасниками боротьби за державну Незалежність України, 52% опитаних – не підтримують. Ще 20% не визначились з цього питання.

Ставлення до цього питання до кінця не сформувалося і коливається кожного року: після того як у 2011 році рівень підтримки ідеї зріс з 20 до 27%, у 2012 році він знову погіршився – до 24%. Проте, вже у 2013 році знову покращився до 27%.

Ідею визнати ОУН та УПА учасниками боротьби за державну Незалежність України найбільше підтримують виборці О.Тягнибока та Ю.Тимошенко, а найменше – В.Януковича та П.Симоненка.

Лише 5-6% мешканців Донбасу і Півдня підтримують визнання ОУН-УПА, тоді як на Заході таких понад 70%.

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% - не більше 2%, для значень близьких до 10% - не більше 1,3%, для значень близьких до 5% - не більше 1%

Терміни проведення дослідження: 26 вересня – 6 жовтня 2013 р.

єс опитування митний союз Європа

Знак гривні
Знак гривні