Нанотехнологія як мистецтво (ФОТО)

Нанотехнології поступово проникають не лише у побут, а й у мистецтво. Щоправда, побачити неймовірні наноскульптури та нанопейзажі можна лише під мікроскопом.

Підбірку світлин Nano Art підготувала Німецтка хвиля.

Nano Art намагається поєднати науку про нанотехнології з мистецтвом. Заглянувши під мікроскоп з багатотисячним збільшенням, можна стати свідком поєднання найдрібніших часточок фарб, кристалів та хімічних речовин – це своєрідний "танець молекул".

Зображені на фото кристали – витвір мистецтва під назвою "Оперний бал".

"Нано" походить від грецького 'nanos' – карлик і використовується для означення мільярдної частинки одного цілого. На цьому фото, зробленому скануючим електронним мікроскопом, - зображення поверхні золотої плівки, збільшене у десять тисяч разів. З погляду митця, це нічне небо із зорями і місяцем - "The starry night".

Цей яскравий букет квітів – нанопалички індій-оксиду цинку, які використовують у технологіях енергозбереження.

"Alea iacta est – Жереб кинуто" – ці слова приписують римському імператорові Цезарю. Фото під такою назвою показує наночастинки сплаву заліза й галію. За допомогою цього сплаву виготовляють магнітні речовини.

Це високо естетичне фото зображає збільшений ланцюг ДНК, побачити який вдається завдяки пігментації сигнальною фарбою. Додуматися до такого й реалізувати задум вдалося Мар'ям Гаджі Абузар з Інституту нано- і біотехнологій Вищої школи Ахена.

Це не те, чим видається. Це не сперматозоїди, які намагаються потрапити у яйцеклітину, а наночастинки двоокису кремнію. Медики застосовують цю речовину, зокрема, аби транспортувати ліки у хворі клітини тіла.

Це зображення нагадує виникнення нової зірки у Всесвіті. За формою – ніби галактика. Що ж це насправді? Похідна стероїду у кристалічному стані під об’єктивом скануючого електронного мікроскопа. Стероїди діють у людському організмі як гормони і мають найрізноманітніші функції.

Те, що нагадує маленьких неповоротких комах, насправді наночастинки м'якого пінопласту, який застосовують, наприклад, для надання пружності спортивному взуттю.

наука мистецтво ukrnet:Технологии технології

Знак гривні
Знак гривні