Прийняли! Одноголосно! Повертаємося в Радянський союз! – Симоненко і Медведчук вимагають референдуму за Митний Союз

У неділю о 10-й ранку вхід до стадіону "Спартак" у Києві перекритий залізними парканами. Біля огорожі чергують люди у вітровках з символікою Компартії України та люди в цивільному з раціями в руках - на територію стадіону пускають тільки за іменними перепустками та паспортом. Вхід до стадіону прикрашений банером "Всеукраїнський референдум за народною ініціативою", над трибунами висить розтяжка російською "Судьбу страны должен решать народ". З хвилини на хвилину тут мають розпочатися організовані комуністами збори громадян щодо проведення всеукраїнського референдуму про вступ до Митного союзу.

Репортаж з місця подій Ростислава Місюкевича, Gazeta.ua

Акцію є нелегітимною - 2 вересня Окружний адміністративний суд Києва заборонив проводити збори стосовно проведення референдуму.

- Написано "народний референдум" - то чому не пускають народ? Що ви там приховуєте? - обурюється Василь Гретченко, ветеран зброєних сил.

Його не пускають на захід, бо у нього немає перепустки - їх розповсюджували через районні і обласні партійні організації комуністів.

- Я прийшов підтримати Симоненка і ідеї марксизму-ленінізму! А мене не пускають, говорять: "у вас немає партійного квитка"!

- Ні, не так - просто ви не є делегатом, - пояснює йому чоловік у вітровці "КПУ". Не представляється, - Тут сьогодні тільки члени установчих зборів. Стадіон ми орендували.

Так само не пускають і близько 20 журналістів, що прийшли висвітлити подію - на вході їм повідомляють, що для участі в заході необхідна акредитація, яку можна було замовити до четверга.

- Якщо ви не знали, що буде акредитація - то це ваші проблеми! - говорить представникам ЗМІ Петро Шелест, помічник Петра Симоненка. - Ми проводимо акцію спільно з "Українським вибором", але журналістів "вибору" теж не пустили, бо акредитації в них не було.

- Незнання закону не звільняє від відповідальності! - додає Володимир Пустовойтов, завідуючий ідеологічним відділом ЦК КПУ в м. Києві.

- Ви подали заявку на участь? У вас є статус депутата, який має право всюди ходити? То не "включайте дурака", хлопці! - підтримує колег-комуністів Борис Рудницький, уповноважений заходу.

Журналістів так і не пускають. За десять хвилин до огорожі підходить чоловік у шкіряній куртці з текою в руках - державний виконавець Святослав Хлистуненко. Він приніс ухвалу суду про незаконність сьогоднішніх зборів. Йому заступають дорогу кілька людей в КПУ-шних вітровках.

- Пропустіть! Дайте дорогу! - намагається протиснутися крізь них держслужбовець. Комуністи стають більш щільно, щоб завадити йому.

- Якщо в мене хоча б одна подряпина з'явиться - я вас по судах затягаю! - погрожує Хлистуненку чоловік у піджаку під накидкою. Представляється "Сергієм Табаловим, народним депутатом Автономної республіки Крим". На сайті Верховної Ради Криму чоловік з таким прізвищем не значиться.

- Міліція, на народного депутата нападають! - веврещить далі. - Преса, на ваших очах оцей представник мене ліктем в почки вдарив!

- Та він пройти намагається - чого ви його не пускаєте? - питають журналісти.

- А чого він мене б'є? - ображеним голосом вигукує комуніст.

Виконавець відходить від огорожі, в оточенні журналістів складає акт про перешкоджання діям виконавчої служби.

- Збори є нелигітимними - тому у їх проведенні немає сенсу. Ініціативну групу з проведення референдуму, яку КПУ планує сьогодні створити, не зарєєструє ЦВК.

Збори закінчуються близько 12.30. Зі стадіону починають виходити делегати, розсаджуватися по міжміських автобусах, якими їх привезли. Таких автобусів біля стадіону - більше двадцяти.

- На зборах прийняли рішення про збір підписів про проведення референдум, створили ініціативну групу. Я за Митний союз, бо мені, як і всім пенсіонерам-чорнобильцям страшно йти в ЄС. Євросоюз прибере всі пільги, а пенсія залишиться на тому ж рівні. Пенсіонери будуть жебраками. І буде величезне безробіття. До того ж, в Митному союзі ми будемо рівноправними партнерами а в Європу ми йдемо навіть без права голосу, - впевнений член "Українського вибіру" Генадій Ширяєв.

- В Болгарії після вступу в ЄС рівень життя впав, - говорить Ірина Прищепа, 1-й заступник секретаря Солом'янського райкому компартії м. Києва. - Там в північних регіонах зараз до 60% безробіття! А скільки там останнім часом актів суїциду — люди підпалюють себе, бо у них рахунки за електроенергію перевищують пенсії і зарплатні, які вони отримують! Ви наберіть в інтернеті - як болгари помирають в обіймах ЄС!

- Ага, ви виїдьте за Києвську обл - все ж розвалене! - долучається до розмови чоловік з садинами на обличчі. На очах - сонцезахисні окуляри. Не називається. - Мені казали, що коли під час війни німці зайшли - то вони жодного колхозу не зруйнували. А ці "демократи" розвалили все, що комуністи побудували! І хай не розказують, що когось там в Сибір вивезли - вивезли тих, хто робити не хотів, "кулаків"! А ще кримських татар вивезли, і правильно - вони всі Гітлера з хлібом-сіллю зустрічали!

- Прийняли! Одноголосно! Повертаємося в Радянський союз! - радіє жіночка років 50-ти з пакетом в руках, що виходить зі стадіону. На прохання представитися тільки посміхається.

Р.S.

У ЦВК поки не можуть сказати, чи зареєструють вони ініціативну групу КПУ й Українського вибору щодо проведення референдуму про приєднання до ЭврАзЕС.

Про це сказав член ЦВК Олександр Копиленко в коментарі Комерсант-Україна.

"Потрібно дивитися рішення суду й тільки після цього щось вирішувати. Поки важко сказати, чи можемо ми зареєструвати (ініціативну групу)",— заявив Копиленко.

Однак представник ЦВК таки прийшов на захід, сказавши, що він там перебуває як приватна особа.

медведчук агенти митний союз кпу

Знак гривні
Знак гривні