Зануссі відхрестився від співавторства з Табачником: «Це непорозуміння»

Польський режисер Кшиштоф Зануссі був досить здивований появою інформації, що він начебто пише книгу про українсько-польські відносини в співавторстві з міністром освіти України Дмитром Табачником.

Інформація про їхнє співавторство була поширена агенцією Інтерфакс-Україна минулого тижня.

Кшиштоф Зануссі

Польського режисера одразу ж закидали запитаннями щодо такої дивної співпраці. Спершу Зануссі відповів листом письменниці Оксані Забужко. «Це непорозуміння. Однак я згоден для того видавництва написати власну книгу на цю ж тему», - написав режисер і попросив її поширити цю інформацію.

Текст друкується мовою оригіналу:

«Pani Oksano,
Pojawiła się wiadomość, że razem z p. Tabacznikiem mam pisać książkę o stosunkach polsko-ukraińskich.
To nieporozumienie.
Zgodziłem się dla tego samego wydawnictwa napisać osobną książkę na ten temat.
Serdecznie pozdrawiam,
Krzysztof Zanussi»

Відтак ще й асистентка режисера Анна Остальська написала у відповідь на запит журналіста Юрія Луканова: «За дорученням пана Зануссі я пишу, щоб поінформувати вас, що це непорозуміння. Пан Зануссі погодився написати окрему книжку про українсько-польські відносини для того самого видавництва».

Агенції Інтерфакс-Україна про спільний проект з Зануссі повідомив сам Табачник.

"Є дуже цікавий проект. Видатний польський кінорежисер Кшиштоф Зануссі погодився з пропозицією одного з видавництв, яке було зроблено і мені, написати спільну книгу в діалогах про найбільш гострих історичних проблеми співіснування, дружби і не тільки українського і польського народів", - сказав міністр освіти.

За його словами, книга, яка буде містити два різних погляди на українсько-польську історію, на людей різного віку і життєвого досвіду", буде готова до кінця року.

У той же час у видавництві "Фоліо" підтвердили, що готують проект, учасниками якого є Зануссі і Табачник.

"Я сподіваюся, що до кінця цього року таке видання вийде", - сказав генеральний директор видавництва Олександр Красовицький агенції Інтерфакс.

За його словами, книга буде побудована на тому, що Табачник і Зануссі, "кожен з яких є знаковою особистістю у своїй країні", дадуть відповідь на запитання видавця, що стосуються історії України і Польщі.

Та після спростування інформації про співавторство з боку Зануссі, видавництво своїх коментарів поки що не оприлюднило.

скандал історія табачник

Знак гривні
Знак гривні