Де найкраще вчать історію України. Інтерактивна карта за даними ЗНО

Результати територіального розподілу показників середнього значення рівня знань з історії України є дещо вищими ніж з української мови та літератури (149.72 проти 148.86 балів). Вищий рівень знань з історії України у західних областях, окрім Закарпатської та Чернівецької, ніж у південних є характерними особливостями географії розподілу показників.

Інтерактивна карта, яку уклав Інформаційно-аналітичний центр Info-Light, відображає рівень знань абітурієнтів з історії України за середнім балом отриманим усіма випускниками територіально-адміністративної одиниці обласного значення (міста, району в місті, адміністративного району та міста обласного підпорядкування) при складанні зовнішнього незалежного оцінювання в цьому році.

З інтерактивною картою можна ознайомитися тут.

Найкращі результати усередненого рівня знань без вирахування вагового коефіцієнту продемонстрували Львівська, Волинська, Тернопільська області, а найгірші Миколаївська, Запорізька та Чернівецька. З числа територіально-адміністративних одиниць до п’ятірки районів та міст обласного підпорядкування з найвищим рівнем знань випускниками історії України увійшли м.Теплодар Одеської області з максимальним результатом – 169.77, міста Новий розділ – 166.60 та м.Самбір – 165.61 Львівської області, єдиний з районів – Тульчинській Вінницької області та м.Ржищів Київської області з показниками 165.48 та 164.31.

Найгірше знають історію України випускники Світловодського району Кіровоградської області – 136.75, Диканського району Полтавської та Антрацитівського Луганської області, середній бал яких зафіксований на рівні 138.55 та 139.35 відповідно.

Що стосується популярної точку зору про низький рівень знань української мови та історії України у східних областях, то це далеко не так, адже отримані результати у Донецькій області вищі ніж у Полтавській та Київській, а показники Луганської області кращі ніж в Закарпатській та Чернівецькій. Найгірше володіють історією України випускники південних областей, в 5 з 6 найгірших розташувалися саме регіони південної частини країни. Порушує географічну закономірність лише Чернівецька область, випускники якої при складанні ЗНО продемонстрували одні з найнижчих рівнів знань з історії України, усереднений показник складає 147.12 балів.

На Львівщині найкращий стан зі знаннями історії України, адже в даній області зафіксовано лише 3 райони з 42, рівень знань в яких 149-150 балів. Також у м.Львів усі 6 районів продемонстрували показник понад 160, а 2 міста Новий Розділ та Стрий входять в трійку лідерів серед усіх територіально-адміністративних одиниць України.

Характерною особливістю розподілу результатів зовнішнього незалежного оцінювання з історії України є найнижчі показники усіх південних регіонів, за виключенням м.Севастополь, високого показника в Донецькій області (вище ніж в середньому по країні), низькими знаннями у Чернівецькій та Закарпатській областях, першістю серед усіх показників територіально-адміністративних одиниць обласного значення м.Теплодар Одеської області.

інфографіка освіта історія

Знак гривні
Знак гривні