Націоналізм та українофобія на трибунах «Донбас Арени» (ФОТО, ВІДЕО)

Матч «Шахтар» - «Динамо», який відбувся 4 серпня, викликав не лише спортивне, а й соціально-політичне зацікавлення. Дії фанатів обох команд стали приводом для активного обговорення.

Так, кілька десятків київських вболівальників потрапили до відділку міліції через агресивну поведінку в парку «Донбас Арени». Донецькі ж ультрас «засвітилися» через велику кількість піротехніки, викрикування «Дави хохлов!» та червоно-чорні прапори, пронесені попри заборону.

Та все-таки найбільший резонанс та шквал емоцій викликав відеоролик, де ультрас «гірників» по колу перегукуються з усіма присутніми вболівальниками на стадіоні, вигукуючи: «Дави хохлов!».

Однак вислів «Дави хохлов!» виривають з футбольного контексту та намагаються представити українофобською позицією донецьких ультрас, що не відповідає дійсності.

У фанатських колах у кожної команди та їх вболівальників є прізвисько. У «Шахтаря» - кроти, у «Динамо» - хохли, у «Карпат» - леви, у «Металіста» - «харькі» тощо. Найчастіше, традиція таких прізвиськ тягнеться ще з радянських часів. У межах футбольних протистоянь подібні назви не є образливими для жодної з команд та їх вболівальників.

Проте, вже не вперше подібну ситуацію «витягають» з контексту футбольних та навколофутбольних протистоянь й виводять на політичний рівень.

Так, наприклад, розкрученим у медіасфері без прив’язки до контексту став заряд київських фанатів «Спасибо жителям Донбасса...». Цей інцидент відбувся в серпні 2011 року на матчі з львівськими «Карпатами», коли працівники стадіону намагалися зірвати з «динамівської» трибуни банер з Шухевичем. Тоді багато донеччан теж сприйняли заряд фанатів як ненависть до свого регіону.

Цього ж разу, українофобами намагаються зобразити ультрас-фанатів «Шахтаря». Донецькі ультрас вважають себе патріотами України, приходять на матчі у вишиванках, співають гімн України та проносять на стадіон попри заборону націоналістичні червоно-чорні та холодноярські прапори.

Це теж донецькі ультрас під час матчу 4 серпня.

За словами донецьких вболівальників-ультрас, існує непублічна заборона з боку «Донбас Арени» на ряд символіки та зарядів. Так, на стадіон не можна проносити червоно-чорні прапори, бо це можуть розцінити проявом політичних інсинуацій. Також фанатам не дозволяють викрикувати заряди з пейоративною лексикою. За порушення цих правил обіцяють «банити» на всі домашні матчі команди «Шахтар» - не пускати на стадіон навіть за наявності квитка чи абонемента.

Варто також зазначити, що не зважаючи на одвічне футбольне й навколофутбольне протистояння донеччан та киян, є питання, які викликають солідарну позицію обох сторін. У першому таймі ультрас «гірників» та «динамівців» перегукувались зарядом: «Свободу чесним! Свободу Павліченкам!».

А це іще підбірка фото трибун донецьких ультрас.

Джерело: NGO.

фанати футбол

Знак гривні
Знак гривні