Кращі фестивалі серпня: рок, їжа та історія

В останній літній місяць можна потрясти волоссям під Львовом, навчитися робити тканину в Києві й спробувати не луснути від ласощів на Закарпатті.

Анонси фестивалів вивчала Ольга Москаленко, Коментарі.

Рок

У перші вихідні серпня (3-4-го) в Луцьку вже вшосте пройде, мабуть, найпатріотичніший фестиваль країни - «Бандерштат». Унікальність фестивалю в тому, що крім гарної культурно-музичної програми, на «Бандерштаті» є потужна лекційна складова, спрямована на пропаганду здорового спортивного способу життя, української культури та цінностей, а також присвячена актуальним проблемам українського суспільства. Цього року організатори пропонують відвідати зустрічі з відомими українськими журналістами Юрієм Макаровим, Мустафою Найємом і Майклом Щуром (Романом Вінтонівим), політиками Юрієм Луценком і Олесем Донієм, а також істориками Сергієм Годлевським і Станіславом Федорчуком.

Крім того, тут працюватиме літературна сцена, на якій українські поети та письменники презентуватимуть свої творіння, а на музичній сцені виступлять такі вітчизняні колективи, як «Скрябін», «Тартак», O.TORVALD, КораЛЛі, «Холодне сонце», PanKe Shavа та ін.

А в середині останнього літнього місяця (16-18 серпня) усі меломани зможуть помахати волоссям у селі Родатичі (Львівська область), де пройде один із наймасштабніших рок-фестивалів України - «ЗахіD». Цього року на трьох фестивальних сценах виступить близько 50 українських і зарубіжних гуртів, серед яких Zdob şi Zdub (Молдова), «Ляпіс Трубецькой» (Білорусь), Аліна Орлова (Литва), RockyLeon (США), NoiceMC (Росія), а також вітчизняні «Бумбокс», «Воплі Відоплясова», «Роллікс», «Скрябін», «Крихітка», «Карна» та інші. Крім того, на фестивалі можна буде послухати твори сучасних літераторів і повчитися традиційним народним ремеслам (гончарству, ткацтву, створенню ляльки-мотанки та навичкам інших прикладних мистецтв).

Їжа

У серпні Закарпатська область може нагодувати всіх гурманів. У перші вихідні серпня - 3-4-го - в с. Косонь Закарпатської області відбудеться фестиваль «тушкування півника». Під колоритні виступи фольклорних колективів усі любителі вишуканої місцевої кухні зможуть оцінити десятки оригінальних рецептів приготування цієї птиці. Традиційно на фестиваль їдуть представники різних сіл Закарпаття, щоб познайомити всіх бажаючих з унікальними рецептами тушкованого півня. Крім того, відвідувачі зможуть проголосувати за найсмачнішу страву і таким чином обрати переможця фестивалю. Крім смачних м´ясних страв усі бажаючі можуть продегустувати не менш смачне місцеве вино. Паралельно з кулінарним фестивалем проходитиме ярмарок майстрів, на якому всі бажаючі зможуть навчитися різьбленню по дереву, малюванню, плетінню кошиків, ліпленню з глини та іншим народним ремеслам. А найвеселіші любителі птахів зможуть позмагатися у лові цих норовистих створінь і навіть стати найкращим «кукарікателем» фестивалю.

Якщо ж душі і шлунку ближче рослинна їжа, то в ці самі вихідні (4 серпня) у селі Гукливе (Закарпаття) пройде традиційний фестиваль чорниць «Верховинська яфина» (на місцевому діалекті чорницю називають «афіною» або «яфиною»). За словами організаторів, цього року чорнична столиця України буде пригощати гостей як стиглою чорною ягодою, так і смачними виробами з неї: млинцями, тістечками, варениками, пирогами, варенням і навіть афіновою паленкою. Святкове дійство проходитиме під запальні мелодії «Гудаки Village Band» та «Гудацької тайстри». Словом, автентичні веселощі та чорні губи гарантовані кожному відвідувачу.

Ті, хто не наїсться закарпатської смакоти, зможе заповнити прогалину 25 серпня. Цього дня в с. Геча Берегівського району Закарпатської області пройде VIII Фестиваль сливового леквару. Тут жителі Закарпаття, розділені на команди, змагатимуться у приготуванні леквару із слив. Леквар - це густе сливове повидло, яким начиняють різні кулінарні вироби. Гості свята зможуть не тільки побачити, як готується «сакральне» для жителів гір повидло (сам процес дуже відрізняється від традиційного варіння варення), а й спробувати гомбовці, тістечка-калачі, кіфлики, фанки, вареники, вертуни, начинені ним.

Крім того, у програмі фестивалю конкурси на краще приготування традиційних місцевих страв - бограчу-гуляшу, юшки по-угорськи і голубців.

Відродження традицій

На початку серпня (2-4-го) в Музеї народної архітектури та побуту в Пирогові (Київ) пройде фестиваль «Жнива 2013 - Домоткання», на якому всі любителі народних ремесел зможуть зануритися в таємниці створення матерії власними руками. Гості фестивалю зможуть пройти всі етапи створення тканини: м´яття конопель та льону, чесання вовни, крутіння нитки, ткання і відбілювання полотна. Крім того, всі бажаючі зможуть навчитися кроїти і шити сорочку або рушник, вибивати візерунки спеціальними дерев´яними дошками, а також навчитися натуральному забарвленню готової тканини.

А на культурно-мистецькому хуторі Острів Обирок (Чернігівська область) з 7 по 11 серпня на фестивалі «Хліб» можна буде навчиться робити хліб «з нуля». Перший етап фестивалю проходив навесні - тоді учасники саджали пшеницю, а в серпні організатори пропонують спочатку стиснути зерно власними руками, як це робили наші предки, а потім пройти всі етапи приготування хліба: обмолот, помел і випікання. Всі етапи приготування проходитимуть під чуйним керівництвом старожилів хутора Обирок. Крім того, організатори підкреслюють, що для дотримання автентичності дійства на фестивалі діє дрес-код - етно-одяг.

Історія

Всі любителі середньовіччя традиційно на початку серпня (2-4-го) на території Тустанської фортеці (село Урич Сколівського району Львівської області) зможуть зануритися в незабутню епоху лицарства на фестивалі «Ту Стань!». Гостей фестивалю впродовж трьох днів очікують видовищні змагання з середньовічних боїв, реконструкції масштабних боїв і захоплюючий нічний штурм фортеці.

Родзинкою фестивалю цього року стане початок проекту зі створення середньовічних укріплень на фестивальній галявині. Крім того, буде проведено конкурс вуличних музикантів, в якому роль журі виконуватимуть самі відвідувачі. Організатори відзначають, що ті групи, які найбільше сподобаються відвідувачам, виступлять на вечірньому недільному концерті, а гурт, творчість якого припаде до смаку більшості глядачів, отримає грошову винагороду.

Серед новинок фестивалю - Середньовічний спортзал, в якому всі відвідувачі не тільки побачать, як займалися спортом середньовічні воїни, але і зможуть випробувати на собі стародавні спортивні снаряди.

музика анонс фестиваль культура відпочинок історія

Знак гривні
Знак гривні