«Годі принижувати Україну!». Польський Сейм не визнав Волинську трагедію геноцидом

Польський Сейм не прийняв ключові поправки до резолюції, присвяченої Волинській трагедії 1943 року. У своїй резолюції парламент Польщі не вживає термін "геноцид" замість формули "етнічна чистка з ознаками геноциду".

Депутати наголосили, що діяльність німецьких і радянських окупантів під час Другої світової створювала умови для міжнаціональних і міжрелігійних конфліктів.

Проте винуватцями подій на Волині називаються Організація українських націоналістів та Українська повстанська армія.

Про це, як передає Gazeta.ua, пише Gazeta Wyborcza.

Дану поправку підтримали 212 депутатів, 222 висловилися проти і 6 утрималися.

Фактично Сейм залишив відому формулу, прийняту у 2009 році після офіційного прмирення української та польської сторін.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський закликав депутатів "не принижувати Україну".

"Що змінилося з 2009 року, коли парламент прийняв значно менш радикальну резолюцію? - звернувся він за кілька хвилин до голосування за внесення поправок. - А число жертв? Хіба змінилося наше обурення? Чи змінилося міжнародне право? 2013-й рік визначатиме геополітичне розташування України на кілька поколінь. Це залежатиме від результату про прийняття асоційованої угоди між Україною та Європейським Союзом" - додав Сікорський.

Сьогодні в Сеймі має відбутися голосування резолюції в цілому.

Сейм віддав честь "жертвам, звіряче замордованим українськими націоналістами" і проголосив шану Армії Крайовій, польській самообороні і Селянським батальйонам, які захищали польське населення від українців.

Сейм оцінив кількість польських жертв у близько 100 тисяч осіб. Кількість українських жертв не оцінювалася.

Так само провалилася спроба правих партій встановити 11 липня Днем пам'яті мучеництва кресов'ян [Східні Креси - польська назва земель України, Білорусі і Литви, які в 1920-39 рр. входили до складу польської держави] і "Особливим днем пам'яті жертв Волинської різанини".

Під час дебатів один із правих депутатів назвав Мирона Сича (депутата від "Громадянської платформи", єдиного українця в парламенті Польщі) "сином члена банди УПА", який мордував польських громадян.

польща історія примирення волинь

Знак гривні
Знак гривні