Починаючи з липня українкам зараховуватимуть до страхового стажу період «декретної відпустки»

Наводимо офіційну точку зору урядовців на скандальний законопроект з приводу призначень та індексації пенсій. Нагадаємо, що частина фахівців вважають нововведення податком на народження дитини і "знущанням і з жінок і з бізнесу"

З 1 липня період відпустки по вагітності та пологах зараховуватиметься до страхового стажу. Про це повідомив директор Департаменту пенсійного забезпечення та соціального захисту інвалідів Микола Шамбір. За його словами, відповідна норма передбачена Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії».

«Відтепер загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню підлягають жінки, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю і пологами та отримують допомогу. Цей період буде зараховуватися до страхового стажу під час призначення їм пенсії», - сказав він.

Микола Шамбір наголосив, що питання зарахування до страхового стажу періоду перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами дискутувалося з 2004 року. Однак тільки зараз, знайдений компроміс, що влаштовує як урядову сторону, так і профспілки та роботодавців.

«Щоб ця норма почала діяти, Парламент вніс зміни до законодавства щодо збору єдиного соціального внеску (ЄСВ). Згідно з ними страхові внески за період перебування у декретній відпустці сплачуватиме роботодавець виходячи з нарахованої суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами: ЄСВ у такому випадку складатиме 33,2% від цієї суми. Разом із цим з працівниці утримуватимуться 2% з суми допомоги по вагітності і пологах», - пояснив нововведення фахівець.

Довідка

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії» був ухвалений Верховною Радою України 14 травня 2013 року та опублікований у виданні «Голос України» 7 червня. Набуває чинності з 1 липня 2013 р.

Дискусію щодо того наскільки це нововведення дійсно є покращенням читайте тут

соціалка реформи

Знак гривні
Знак гривні