Волинська трагедія. Комуністи та регіонали просять Польщу визнати українців убивцями (документ)

148 народних депутатів України просять Сейм Республіки Польща визнати Волинську трагедію геноцидом польського народу.

Про це йдеться у зверненні обранців Верховної Ради до депутатів Сейму РП і маршала Еви Копач.

"Просимо вас, депутатів Сейму Республіки Польща, підтримати рішення сенату, визнати Волинську різанину ОУН-УПА геноцидом щодо польського населення і засудити злочинні діяння українських націоналістів", - наголошується в документі.

На переконання українських парламентаріїв, різна трактовка Волинського злочину "забиває клин між двома країнами".

"Розвиток зміцнення українсько-польської дружби неможливий, якщо віддати забуттю пам'ять сотень тисяч ні в чому неповинних громадян – білорусів, поляків, євреїв, циган, росіян, українців, всіх тих, хто загинув у Волинській різанині", - відзначається у зверненні.

Нардепи вважають своєчасною ініціативу поляків із цього питання і наголошують, що через ксенофобські й неонацистські настрої українці не мають змоги дізнатися правду про Волинську трагедію.

"В Україні ростуть ксенофобські, антисемітські та неонацистські настрої. Їх представники вже сьогодні є у Верховній Раді України. Вони активно використовують парламентську трибуну для пропаганди цих поглядів. Усе це – результат того, що народ України не знає правди про ті страшні події", - переконані депутати Ради.

У польському Сеймі триває суперечка щодо тексту резолюції в 70-ту річницю Волинського злочину. Депутати не можуть дійти згоди щодо визначення трагедії: політики правоконсервативних партій наполягають на слові "геноцид" у тексті документа, а представники ліберальної "Цивільної платформи" пропонують обмежитися дефініцією "етнічна чистка з ознаками геноциду".

До трагічних подій на Волині та Східній Галичині 1943-1944 років в Україні та Польщі різне ставлення. Польська сторона покладає відповідальність за вбивства цивільного населення виключно на ОУН і УПА, а в Україні наполягають на відповідальності за ці злочини обох сторін. Польські історики переконують, що в результаті етнічних чисток загинули 100-130 тис. поляків і 5-15 тис. українців. Однак в Україні говорять про кілька десятків тисяч вбитих поляків і більш як 10 тисяч українців.

Джерело: Укрінформ

верховна рада польща історія трагедія

Знак гривні
Знак гривні