Переворот в Єгипті. Військові арештували президента та лідерів руху «Брати-мусульмани»

Головнокомандувач армії Єгипту генерал Абдель Фаттах Сісі в телезверненні до нації заявив, що президента Мохаммеда Мурсі усунено від влади.

Генерал сказав, що Мурсі не зміг виправдати сподівання єгипетського народу, і тепер дію конституції країни призупинено.

Мохаммед Мурсі

Ісламістський рух "Брати-мусульмани", який представляв президент, заявив, що Мурсі перебуває під арештом на військовій базі. Повідомляється також про затримання ще двох чільних членів цього руху, який перебував при владі в Єгипті.

Заяву військових десятки тисяч демонстрантів, що зібралися на площі Тахрір у центрі Каїра, зустріли вигуками та феєрверками, повідомляє ВВС.

Президент США Барак Обама висловив занепокоєння рішенням єгипетських військових усунути від влади президента Мохаммеда Мурсі.

У середу Мурсі відкинув ультиматум, за яким він повинен "задовольнити вимоги народу", аби запобігти втручанню армії. Він заявив, що є законним лідером Єгипту і не піде у відставку.

Опоненти Мурсі заявляють, що він і його рух "Брати-мусульмани" підштовхують Єгипет на шлях ісламізації.

У зухвалому телезверненні у вівторок ввечері Мурсі заявив, що віддав своє життя, аби захистити законність, і звинуватив у безладі рештки поваленого режиму Хосні Мубарака.

Впродовж ночі в Каїрі відбулися дві багатотисячні демонстрації - прихильників та противників президента. Протести пройшли також в Александрії.

Становище президента Мурсі погіршилося після того, як у понеділок шестеро міністрів його уряду, включно з міністром закордонних справ, подали у відставку, а у вівторок з посад пішли речник президента та інші члени його офісу.

Заворушення в Єгипті почалися у неділю після того, як опозиційний рух "Тамарод" ("Повстання") закликав своїх прихильників вийти на вулиці, вимагаючи відставки президента у його першу річницю на посаді.

Мохаммед Мурсі став першим ісламістським президентом Єгипту 30 червня 2012 року, здобувши перемогу на перших демократичних виборах після повалення Хосні Мубарака у 2011 році.

Однак його перший рік на посаді супроводжувався постійними політичними кризами та погіршенням економічного стану.

протести Мурсі сутички єгипет війна

Знак гривні
Знак гривні