ПАРЄ виключила з резолюції згадку про Тимошенко і Луценка

ПАРЄ виключила з резолюції про розмежування політичної та кримінальної відповідальності згадки будь-якої конкретної країни, таким чином прибравши з тексту резолюції Україну і справи екс-прем'єра Юлії Тимошенко і екс-міністра Юрія Луценка.

За поправки, запропоновані комітетом з політичних питань і демократії, проголосувало у п'ятницю в Страсбурзі в ході літньої сесії ПАРЄ 79 депутатів з 86. Резолюція ж була підтримана одноголосно.

Раніше проектом резолюції, який підготував депутат від Нідерландів Пітер Омтзігт (Pieter Omtzigt), пропонувалося встановити, що в справах Тимошенко і Луценка були порушені принципи поділу кримінальної та політичної відповідальності, і закликати українську владу забезпечити ефективну незалежність судової влади.

Зокрема, повністю виключений наступний абзац: "Що стосується України, то кримінальні справи, порушені проти екс-прем'єра Юлії Тимошенко і колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка привели до різкої критики з боку міжнародного співтовариства. Асамблея глибоко стурбована зловживанням системою кримінального правосуддя країни для переслідування політичних опонентів. Асамблея вважає, що в обох випадках були порушені принципи розділення політичної та кримінальної відповідальності".

У ході минулого обговорення було висловлено пропозицію, що резолюція повинна носити загальний характер без згадки конкретних країн і імен, а конкретно взятим країнам повинні бути присвячені окремі доповіді.
Таким чином, проголосована резолюція спрямована на те, щоб гарантувати політикам захист від кримінального переслідування за політичні рішення.

Джерело: Gazeta.ua

луценко парє тимошенко

Знак гривні
Знак гривні