Декілька Хіросім на секунду - таким є ефект від глобальної зміни клімату

Кількість надлишкової енергії, яка щосекунди накопичується на Землі через викиди CO2, дорівнює ефекту від вибуху 4 атомних бомб, що були скинуті на Хіросіму. Не забувайте, що ефект продовжується десятиріччями.

Таку оцінку зробили науковці університету Квінсленду, Австралія.
Супер-шторми і супер-урагани (Катріна, Сенді та інші) - це лише одні з небагатьох проявів подібних змін, викликаних діяльністю людини.

Близько 90% тепла іде на розігрів світових океанів, що призводить до змін узбережжя, льодового покриття та живих істот з водного середовища.

Випробовування бомби Трініті, США

Розподіл дерев змінюється на користь більш холодних ділянок, а тварини починають шлюбний сезон значно раніше, ніж донедавна - границі сезонів змістилися, стверджують вчені.

Власне в Австралії лише в минулому січні було подолано близько 120 кліматичних рекордів - серед інших, найспекотніший місяць та найспекотніший день. Картографи були змушені додати нові кольори для мап, тому що старих не вистачало для показу температур в діапазоні 50-54, та більше 54 градусів Цельсію.

Гаряче повітря утримує більше води, тому сезон дощів у більш вологих місцях став значно більш повноводним, водночас з тим, що сухі регіони стали ще більш посушливими.

Нові показники рейтингу прийшлось додавати для степових та лісових пожеж, а кількість тропічних циклонів 4 і 5 категорії суттєво збільшилася.

Багаторічні спостереження австралійців також стверджують, що майже 100% всіх змін викликані саме людською діяльністю.

За останніх 20 років у середовищі вчених з усіх країн світу виник практично повний консенсус: 97% вважають, що саме людська діяльність спричинила збільшення температури.

Цікаво, що завдяки піар-діяльності економічних гравців, зацікавлених у збереженні нинішніх темпів викидів в атмосферу, публіка назагал переконана, що це питання науково не доведено, і що думки науковців розподілені 50 на 50 відсотків.

наука клімат катастрофа

Знак гривні
Знак гривні