Кожен четвертий українець в очікування протесту - опитування

За півроку протестні настрої українців зросли. Про це свідчать результати дослідження фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва». За цими даними, загалом 25,5% українців вважають, що найближчим часом у їхньому селі або місті можуть відбутися масові протестні виступи в разі погіршення рівня життя або з метою захисту своїх прав і свобод.

Кількість тих, хто впевнений, що масові виступи відбудуться, з жовтня минулого року зросла майже на 9%. Айбільше очікують масових акцій протесту у центральному регіоні (35%), менше – у південному (17%) та східному (17%).

Особисто до участі в мітингах готові 25% опитаних українців. Найбільше налаштовані на протест виборці «Свободи» (52%), далі йдуть прихильники «Батьківщини» (41%), УДАРу (35%), КПУ (33%), Партії регіонів (11%).

Головними причинами, які можуть спонукати людей особисто вийти на вулицю, респонденти вважають зокрема різке зниження рівня життя, невиплату зарплати (пенсії чи стипендії), різке підвищення цін.

Водночас, як вважає керівник фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна, протестні настрої поки не означають протестний вибух в Україні.

«По-перше, потрібен безпосередній поштовх, щоб все це почалося. Щоб люди спонтанно або під якимись закликами вийшли на вулицю. По-друге, мать бути люди, яким довіряють і які виведуть людей на вулицю, організують і таке інше. Їм повинні довіряти. І, по-третє, це теж головне, що люди повинні бачити, а що ж буде конкретно внаслідок цього протесту», – каже експерт.

Дослідження фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» та соціологічної служби Центру Разумкова тривало з 17 до 22 травня 2013 року. Опитано 2010 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.

Джерело: Радіо Свобода.

опитування протест суспільство

Знак гривні
Знак гривні