В Івано-Франківську влада зірвала навчання для громадських активістів Техно Кемп. Офіційна причина – мінування.

Конференція проходила у Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу, організатор - посольство США. Попередня конференція відбувалася в Донецьку і її теж не дали провести: у приміщення ввірвалися люди, котрі пікетували захід з плакатами “Теффт, геть руки від Донбасу”, “Тех Кемп — зародок революцій”, “Інтернет — не місце для революції” тощо.

У Франківську знайшовся інший привід: мовляв приміщення заміновано. Близько 12.30 після того, як посол США Джон Тефт завершив виступ і покинув конференцію, до зали зайшло близько 50-ти силовиків: дільничні міліціонери, СБУшники, мінери з собаками, пожежники, люди в цивільному, котрі не представлялися.

Потім оголосили, що приміщення заміновано. Учасників заходу заблокували і почали випускати по одному вимагаючи письмового пояснення, чому вони беруть участь у Технокемпі. Оскільки таке «пояснення» не передбачене жодним законом, то частина учасників відмовилася його давати і їх теж випустили.

«Мета «пояснень» - скласти поіменний список присутніх», - вважає один з учасників ТехКемпу.

За свідченням очевидців представники СБУ непрямими погрозами змусили керівництво Університету відмовити у подальшому використанні приміщення, мовляв, якщо «щось станеться, то співорганізатори нестимуть кримінальну відповідальність».

На разі силовики "шукають вибухівку" і конференція не відновила свою роботу.

Другий поспіль зрив конференції виглядає дивним. Теми занять по дитячому безневинні:

Лекція №1 Як створити суспільно-корисний веб-сервіс з мінімальною кількістю ресурсів.

Лекція 2 Приклади самоорганізації. Як кияни зорганізувалися чистити місто під час снігової бурі.

Лекція №3 Як використовувати ігри для активізації волонтерських рухів, - цю лекцію мала читати американка.

Закладається підозра, що у влади почалася шизофренія. В кожному чханні американців вона бачить підготовку «арабської весни». Натомість проникнення російських «казаков» в українську армію, кампанію за безстрокове базування ЧФ у Криму і навіть інспіровану Росією антисланцеву істерію вона не помічає.

ОНОВЛЕНО 16:50

Керівництво Університету надало автобус, в якому проходили лекції, поки силовики "шукали міну" і не давало забрати свої речі учасникам із заблокованого приміщення. Зрештою учасники ТехКемпу вирішили провести залишок занять у місті. За автобусом на якому вони поїхали відразу виїхала "машина супроводу" а на виїзді з міста автобус зупинило ДАІ і почало детально перевіряти різноманітні довідки у водія.

Останні лекції учасники ТехКемпу провели безпосередньо в одному з скверів в центрі міста. При цьому, через 10-15 хвилин навколо них зосередилося не менше 5 різних груп зовнішнього спостереження з людей у цивільному, які намагалися "приховано" фільмувати всі дії учасників ТехКемпу.

скандал фріки івано-франківщина абзац

Знак гривні
Знак гривні