Фестиваль Хвильового спробував перетворити Харків на Метрополію свідомого життя

Ідеями й образами Миколи Хвильового наповнили міський простір Харкова організатори фестивалю «Метрополія свідомого життя». Події фестивалю, що відбувся з нагоди 120ї річниці народження і 80-річчя з дня загибелі письменника, розгорнулися в багатьох залах та просто на вулицях міста, в якому він жив.

В Літературному музеї та під відкритим небом – у Молодіжному парку – відкрилися виставки, присвячені творчості Хвильового. Під час концерту в Будинку актора харків’яни змогли послухати класичну та сучасну музику й поезію. У Харківському національному університеті імені Каразіна відбулися наукові читання, що завершилися відкритою лекцією культуролога Тамари Гундорової «Харків і степ: запашне місто Хвильового».

Письменниця Оксана Забужко у переповненому залі наукової бібліотеки імені Короленка виступила з відкритою лекцією «Лет Ікара чи смерть Антея? Вступ до історії українського самогубства». Інтерес публіки викликала й підсумкова дискусія фестивалю, що відбулася у харківській книгарні «Є».

Незвичним для Харкова явищем стали вуличні перформенси, до яких долучалися всі бажаючі. Під час акції «Лист до Твоєї душі від Миколи Хвильового» одночасно у багатьох куточках міста читалися вголос твори письменника та роздавалися його тексти, зверненні до читачів.

На мосту через річку Лопань відбувся яскравий перформенс «Ніч.Весна.Міст.Марія». Учасники перформенсу «З історії одного браунінга. Зустріч з «Я» біля будинку «Слово», де жив і загинув Хвильовий, читали уривки з «Редактора Карка» і творили живі образи за допомогою фарб, квітів і мистецтва «слова у русі» – евритмії.

Під час перформенсу «Клавіатурте розум, почуття і волю» на могилі Миколи Хвильового в Молодіжному парку пролунала його «Вступна новела», повний текст якої у вигляді цитат прикрасив паркові дерева. Учасники фестивалю посадили на могилі письменника чебрець, відгукнувшись на його звернені в майбутнє слова: «Ще раз і ще раз: воістину прекрасне життя. І, коли я умру і на моїй могилі ви положите пучок чебрецю — знайте: я воскрес».

Довідково: цього року виповнюється 120 років з дня народження і 80 років з дня смерті одного з найвизначніших українських письменників ХХ століття Миколи Хвильового. В історію української культури він увійшов як автор сповненої живих образів та таємничих символів прози й поезії, а також публіцистики, що накреслила програму творення модерної повноформатної української культури. 13 травня 1933 року у власній квартирі в Харківському будинку «Слово» Хвильовий, вражений масштабом Голодомору і арештами літераторів, вкоротив собі життя. Його твори виразно спрямовані в майбутнє, і чимало захованих письменником у своїх текстах смислів лише зараз відкриваються дослідникам і вдумливим читачам.

література харківщина харків культура мистецтво історія

Знак гривні
Знак гривні