У Харкові знесли пам’ятний знак УПА. Міліція шукає винних

У Харкові вночі невідомі демонтували пам´ятний знак на честь Української повстанської армії.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав відповідальний за зв´язки з громадськістю у ВО «Свобода» Олександр Аронець. «Гепини (Геннадій Кернес - мер Харкова - ред.) молодики сьогодні під покровом ночі злодійським чином демонтували пам´ятний Знак на честь воїнів УПА в парку Харкова. Так Гепа тепер, виходить, приміряє корону головного «антифашиста», комуніста і КДБіста країни?» - написав Аронець.

У цю ж ніч, за інформацією в.о. сільського голови в Коротичі Харківської області Людмили Образцової, в селі невідомі пошкодили Меморіал слави на братській могилі радянських воїнів, передає «МГ-Об´єктив».

Образцова зазначила, що напередодні стелу на меморіалі реставрували - її обклали полістироловими плитами і обтягнули сіткою. Проте сьогодні вранці місцеві жителі побачили, що всі плити розкидані. Пам´ятник загиблим воїнам реконструювали до Дня Перемоги за благодійні гроші. Зараз на місці події працюють правоохоронці.

Як повідомляє «Харків.Коментарі» за інформацією обласної міліції, правоохоронці встановлюють обставини зникнення пам´ятного знаку воїнам УПА. Вже вилучено речові докази.

При цьому в облорганізації ВО «Свобода» заявили, що на місці події залишилися сліди від важкої техніки: трактора або бульдозера. «Тому можна припустити, що знак руйнували за допомогою техніки», - зазначили в партії. Зараз на місце події виїхав народний депутат Ігор Швайка.

Ініціатор встановлення пам’ятного знака воїнам УПА у Харкові Володимир Пасічник заявив, що це був перший такий знак, встановлений в Україні. Його звели в 1992 році.

Останнім часом також у західних областях України було пошкоджено декілька пам´ятних знаків лідерам УОН і УПА.

Загострення війни з пам´ятниками почалося після того, як 15 лютого група активістів ВО «Свобода» на чолі з нардепом Ігорем Мірошниченком знесла пам´ятник Леніну на центральній площі міста Охтирка Сумської області.

11 березня «Молодіжний націоналістичний конгрес» оголосив грошову винагороду за інформацію про осіб, які вчинили акти вандалізму щодо пам´ятників Степану Бандері та Роману Шухевичу.

8 квітня правоохоронці Львівщини почали кримінальні провадження за фактами руйнування пам´ятників Роману Шухевичу та Степану Бандері і просять громадськість допомогти у встановленні особи вандалів.

харківщина упа кримінал

Знак гривні
Знак гривні