Навіть «донецькі» заскиглили від «покращення» (ВІДЕО)

На Донеччині високопоставлені «регіонали» називають реформи президента Януковича шкідливими.

Партійна конференція Донецької обласної організації Партії регіонів минулої суботи несподівано ознаменувалася невеликим скандалом. Авторитетні «регіонали» - мер Донецька Олександр Лук´янченко та «господар» шахти ім. Засядька нардеп Юхим Звягільський - висловили обурення з приводу бюджетного самоуправства, міністерського волюнтаризму, а також перегинів у реформуванні та провалів у ідеологічній партійній роботі. І все це, на їхню думку, відбувається на тлі зростаючих апетитів реваншистів-опозиціонерів.

Про розбрат в лавах «донецьких» пише Андрій Сбєглов, Коментарі.

«Промахи і труднощі в економіці, повільні результати реформ приносять розчарування населенню і недовіру до влади. Зменшуються лави наших прихильників», - констатував Лук´янченко. За його словами, «прийняті центром окремі рішення безпосередньо іноді шкодять територіальним громадам міст і селищ». Як приклад Лук´янченко розповів наступне: з 90 днів першого кварталу 2013 року Держказначейство 50 днів «не оплачувало рахунків життєдіяльності міст, селищ і сіл». «За цим - долі й добробут наших людей. Через прорахунки центру страждають люди в нашому регіоні», - обурився мер столиці Донбасу.

«Опозиційні сили активізувалися і намагаються взяти реванш. Розслаблятися не можна, боротьба за голоси почалася і не припинялася. На перший план повинні вийти ідеологічна робота та організаційна. Необхідно підвищити відповідальність кадрів усіх рівнів», - заявив мер.

Юхим Звягільський, у свою чергу, приймаючи нагрудний знак ПР за внесок у справу партійного будівництва і активну громадсько-політичну діяльність та у зв´язку з минулим 15-річчям Партії регіонів з рук голови Донецької облради Андрія Федорука, влаштував останньому «аудиторську» перевірку. «Квартал пройшов - грошей нічого не дали!» - заявив Звягільський. Нардеп повідомив, що не так давно в своєму окрузі прийняв близько 400 людей. «Прокльони, критика, взагалі неможливо з людьми вести розмову, і мери говорять: «Ні на що немає грошей, у плані - нуль». Ні газифікації, ні каналізації, ні охорони здоров´я - нуль, нічого, я ставлю запитання, скільки ви будете сидіти на цих грошах?» - звернувся Звягільський до Федорука, людини, яку ЗМІ називають ставлеником найближчого оточення Віктора Януковича.

Такий бунт великих у донецьких масштабах людей, з одного боку - звична мантра про фінансові апетити столиці, що зашкалюють, з іншого - серйозний тривожний дзвінок ідеологам ПР, прем´єр-міністру Азарову та безпосередньо Президенту. На вотчині «регіоналів» настільки стрімко прогресує невдоволення «залізобетонного», здавалося б, електорату, що про це вже б´ють на сполох на партконференції. І заявляють про це господарники радянського гарту, використовуючи, втім, подібну риторику: мовляв, план спустили, а грошей немає.

Але мотивація професійних партгоспфункціонеров може мати і більш складне підґрунтя, ніж переживання за долю донеччан і головної партії країни. Донеччина давно стала годівницею для людей, що оточують верхівку української влади. Адже тут відпрацьовували технології «злиття і поглинання» бізнесу, після чого останній впав у кому, про що свідчать навіть статдані. Тепер же подібна практика гуляє по країні, а на Донеччині вже відчуваються соціальні наслідки зростання молодих і енергійних бізнес-груп.

Крім того, залізну хватку «молоді», напевно, відчувають не тільки донецький середній і дрібний бізнес, але й персони великого калібру. Здавалося б, «недоторканний» Рінат Ахметов, і той виглядає атакованим по всіх фронтах: бунтуючий екологічний Маріуполь, «злив» звітності одного з найголовніших активів бізнесмена - «Метінвесту» - у ЗМІ, поєднана з цим «зачистка» менеджменту в холдингу і т. д. При цьому наявне охолодження «партнерських» відносин із главою держави - адже прості сталевари і вугільники підприємств найбагатшої людини країни навіщось просили допомоги у Президента під час його «Діалогу з країною», що відгонив поганою режисурою. А тут іще Ахметова до «справи Щербаня» стали наполегливо приплітати. Мабуть, право «просто подзвонити» главі держави - нині записано Ахметовим у категорію втрачених.

Враховуючи, що Олександр Лук´янченко відверто позиціонує себе як людина Ахметова, для чого навіть переписав автобіографію на своєму офіційному сайті, і Юхим Звягільський, чиє вугілля збувається на коксохімі того самого Ахметова, люди публічні і чуйні до проблем Ріната Леонідовича цілком могли стати потрібним рупором для меседжу гаранта Конституції. Якою ж буде реакція почесного голови Партії регіонів, залишається тільки чекати, але великої риби в ПР, незадоволеною ситуацією, стало явно більше.

партія регіонів покращення донеччина

Знак гривні
Знак гривні