На що витрачаються наші податки (ІНФОГРАФІКА)

В середньому кожен працюючий громадянин віддає в бюджет більше половини свого заробітку.

Хто кого годує в Україні? Популярна відповідь - індустріальний Схід годує менш розвинені області Західної України.

З податками розбиралась Дарія Марчак, Forbes.

Дослідження «Скільки коштує держава, або За що я плачу податки?», Проведене дослідницькою компанією «CASE-Україна», стверджує, що це не так. Згідно з дослідженням, найбільшими платниками податків у державі, дійсно, є східні регіони країни. Але вони ж - і найбільші одержувачі бюджетних коштів. Яскравий приклад - Донецька область. Вона є аутсайдером по сплаті податку на додану вартість.

Чому? Якщо сплата ПДВ бізнесом з донецькою пропискою в 2011 році склала 15,3 млрд гривень, то повернення ПДВ - 15,2 млрд гривень. Сумарно область в дохідну частину бюджету з цього податку зробила найскромніший внесок серед усіх областей.

Більше того: в середньому на одного працюючого кожен регіон України платить до центрального бюджету більше, ніж отримує назад. А якщо оцінювати перерахування до бюджету з урахуванням непрямих податків, то виявиться, що між податковими внесками жителів різних регіонів кардинальної різниці зовсім немає (виняток - кияни). Тобто, навіть якщо якийсь регіон і «переплачує» в бюджет, то ця переплата йде в першу чергу на утримання його ж пенсіонерів або на те, щоб «прогодувати» центральний апарат уряду.

Ще одне цікаве відкриття звіту - у скільки обходиться утримання держави кожному її мешканцю. Отримуючи в середньому 3601 гривню на місяць, в 2011 році пересічний українець віддавав на ці цілі в середньому 2092 гривні на місяць, або 25,1 тис. гривень на рік.

Щоправда, 90% українців жодного разу в житті не платили податки самостійно - за них це роблять податкові агенти, говориться в дослідженні. Можливо, тому більшість жителів нашої країни не сприймають критично видатки державного і місцевих бюджетів. До прикладу, на ці гроші кожен українець міг би найняти «особистого» чиновника чи прогодувати двох з половиною пенсіонерів.

На що витрачає податки, сплачені громадянами, уряд? 64% (або 16 000 гривень) йде, звичайно ж, на утримання соціально незахищених громадян та пенсійні виплати. Але ще третина йде на різні послуги держави. Тут і «безкоштовна» освіта, і вартість медичних послуг, і потреби ЖКГ.

До прикладу, у 2011 році кожен працюючий українець заплатив 2500 гривень - на той момент півтори мінімальні місячні зарплати - за утримання системи освіти. Але середня зарплата в цьому секторі на той момент складала 2000 гривень.

А сума, яку платить українець на утримання прокуратури та судів (1000 гривень на рік), і зовсім вдвічі перевищує вартість утримання української армії.

держава податки гроші

Знак гривні
Знак гривні