Демократію помножать на нуль. Влада готує референдум

Громадські організації закликали опозицію зробити все можливе для відміни нещодавно прийнятого закону «Про всеукраїнський референдум», за допомогою якого, прикриваючись волевиявленням народу, влада може не тільки нівелювати Верховну Раду як законодавчий орган, а й внести зміни до Конституції, включити Україну до Митного союзу та, навіть, приєднати її до Росії.

Поки що опозиція такої вимоги не висуває, але уряд і провладні політичні рухи повним ходом ведуть підготовку для організації референдуму.

Так, з початку року Кабмін прийняв одразу три постанови, що стосуються проведення референдуму, зокрема, щодо його фінансування. Уряд також вніс до парламенту законопроект щодо узгодження закону «Про всеукраїнський референдум» з іншими чинними законодавчими актами. При чому зміни він пропонує вносити виключно до інших законів, з якими пересікається закон про референдум.

Центральна виборча комісія теж веде активну підготовку до референдуму. Зокрема, у лютому вона винесла одразу шість постанов, які регулюватимуть його проведення: від форми свідоцтва про реєстрацію ініціативної групи з проведення референдуму до форми запрошень на дільниці громадян.

Паралельно влада готує й суспільство для забезпечення бажаного їй результату за допомогою «кишенькових» громадських організацій.

Так, сьогодні у Харкові така собі громадська організація «Креатіва», яка раніше опікувалась тільки питаннями інвалідів, проводить конференцію начебто цілого об’єднання громадських організацій, на якій має бути прийнята резолюція щодо проведення всеукраїнського референдуму.

У цій резолюції президента закликають розпустити Верховну Раду, а її чисельність скоротити до 300 депутатів, відмінити депутатську недоторканість, а вибори до парламенту проводити виключно за мажоритарною системою.

Соціологи уже прогнозують невтішні для демократії наслідки подібного волевиявлення. Зокрема, за даними опитування, проведеного «Демократичними ініціативами» та Київським міжнародним інститутом соціології на початку березня, попри загальну підтримку приєднання України до Євросоюзу (59%), при винесенні на референдум тільки питання про вступ України до Митного союзу, його б підтримало 57,5% тих, хто прийшов би на дільниці.

Як зазначила директор «Демократичних ініціатив» Ірина Бекешкіна: "Якщо влада проведе хоч один референдум за чинним законом, це буде останній цвях у труну української демократії!"

Подібний сценарій з застосування загальнодержавного референдуму уже був застосований в Білорусії й усім відомо як зараз функціонує білоруський варіант демократії.

закон янукович загроза референдум

Знак гривні
Знак гривні