Google вшанував українських козаків

Сьогодні Google присвятила свій Google Doodle українському режисерові-аніматору Володимиру Дахну та його циклу мультфільмів «Як козаки ...»

Сьогодні Google присвятила свій Google Doodle українському режисерові-аніматору Володимиру Дахну, який відомий передусім як автор серії мультфільмів «Як козаки ...», передають «Коментарі» з посиланням на прес-службу компанії.

За спогадами одногрупника Володимира Дахна, Юрія Химича, вони часто розважалися на парах, малюючи козаків у різних кумедних ситуаціях, і непомітно підкладали їх у проектор, де лектор демонстрував світові архітектурні шедеври.

У 1960 році Дахно дебютує як мультиплікатор з фільмом «Пригода перцю», а перша серія циклу мультфільмів «Як козаки ...», де Володимир Дахно виступає в ролі режисера і сценариста, виходить у 1967 році.

«Я не дуже довго мудрував з козаками, – згадував Дахно. – Взяв та й намалював трьох запорожців на кшталт трьох мушкетерів. Один вийшов кругленький, маленький, інший – худий і довготелесий, третій – молодець, що пашить здоров’ям. Потім мені казали, що я дуже точно передав у цих персонажах український характер».

Першим мультфільмом із серії став «Як козаки куліш варили», який вийшов у 1967 році. Головними героями стали троє козаків: бурмило, коротун і силач. Що цікаво, за сценарієм козаки носять імена Грай, Око і Тур, відповідно, але в самому серіалі їхні імена не звучать.

Наступним у серії став мультфільм «Як козаки у футбол грали», в якому команда українських козаків виграє кубок на турнірі. Він вийшов у 1970 році, за кілька років до завоювання Кубка кубків київським «Динамо», певним чином передбачивши цей успіх. За спогадами Дахна, відомий динамівський воротар Віктор Банников розповів йому, що перед кожною грою «синьо-білі» всією командою дивилися на удачу «Як козаки у футбол грали».

Сьогодні герої мультфільмів «Як козаки ...» є одними з найбільш упізнаваних персонажів в українській мультиплікації, своєрідним національним символом.

інтернет Google медіа

Знак гривні
Знак гривні