В Донецьку та Луганську відзначили 60-ту річницю по смерті Сталіна (ФОТО, ВІДЕО)

Літературне угрупування СТАН провело сьогодні, 5 березня, одразу дві мистецькі акції, присвячені 60 річниці зі смерті Йосипа Сталіна, - у Донецьку та Луганську. В Донецьку, який колись називався Сталіно, акція пройшла як планувалось, а от у Луганську проти СТАНівців вийшли комуністи.

За словами організаторів, сьогоднішні акції продовжують безстрокову кампанію «СТАН проти Сталіна», розпочату в 2011 році перформансом з ожилою мумією Йосипа Сталіна, який прогулювався Луганськом, і спрямовану на протидію авторитаризму в Україні.

За словами організаторів, сучасне українське суспільство затиснуте у реакційній радянській утопії, в якій домінують не ідеали соціальної справедливості, а ідеї авторитарної влади і агресивного консерватизму. Всі ці явища, на думку СТАНівців, пов'язуються з ім'ям Сталіна.

У Донецьку перед будівлею ОДА на акцію зібралося близько 15 молодих людей. Вони згадали досягнення «великого керманича», який «будував табори не тільки для дітей, але й їхніх батьків», зупинив фашизм «ціною 40 мільйонів життів», «прийняв Росію з сохою, а залишив з атомною зброєю», від якої постраждали мільйони людей.

Мітингувальники тримали в руках плакати «Повстань і карай», «Журналюг у ГУЛАГ», «Поверніть НКВД і ковбасу по 2,20», а також «ікони» з портретом Сталіна.

Вони вимагали канонізувати Йосифа Сталіна, перейменувати Донецьк назад у Сталіно і «клонувати великого вождя, як овечку Доллі».

Учасники акції також показали мініатюру, в якій воскресили Сталіна і напоїли його свіжою «бандерівською кров’ю».

У Луганську біля пам'ятника борцям Революції пом’янути Сталіна теж зібралося близько 15 СТАНівців. Однак на це ж місце прийшло близько 40 комуністів, які намагалися завадити проведенню акції.

Тож СТАНівці встигли провести тільки частину із запланованих заходів. Відбулися виступи поетів Олени Заславської та Ярослава Мінкіна. А от коли організатори акції почали роздавати присутнім безкоштовні бутерброди з салом, на поета Мінкіна раптом накинувся депутат Луганської обласної ради від КПУ Максим Чаленко. Сутичку зупинила міліція, але заплановані «фронтові 50 грам» та «танці на кістках» не вдалося реалізувати.

«Сьогодні всі ми повинні об'єднатися для того, щоб не допустити повернення диктатури в нашій країні. Сталінізм вповзає в наше життя поступово - з кожним новим законом, що сіє кривду і ненависть, з кожним проявом агресії та нетерпимості. Зараз «Сталіна на нас немає!» І давайте не вирощувати його штучно собі на голову!», - звернувся поет Мінкін до присутніх.

Та не усі готові були відгукнутися на його слова. Як зазначила пенсіонерка, луганчанка Галина С., коментуючи ініціативу літературного угруповання СТАН, «цим шмаркач просто робити нічого. Вони не розуміють, кому життям зобов'язані, хто їхнім батькам квартири давав».

За матеріалами: Коментарі, Остров.

донеччина сталін луганщина акція

Знак гривні
Знак гривні