Омбудсмен паспортної мафії

Позиція уповноваженого з прав людини Валерії Лутковської захищає здирницьку схему, за допомогою якої з громадян при виготовленні закордонних паспортів щороку незаконно стягують сотні мільйонів гривень.

Валерія Лутковська

"Валерія Лутковська стала на захист паспортної мафії, оголосивши ціну закордонного паспорта у 377,15 грн", - повідомляють у Демократичному Альянсі. Опублікована інформація суперечить законодавству і з'явилася саме тоді, коли активістам вдалося довести у судах, що вартість оформлення закордонного паспорту становить 170 гривень.

Громадяни не мають сплачувати за бланк паспорту, оскільки цей документ є власністю держави, а не громадянина і жоден нормативний документ не затверджує суми його вартості. Саме це напередодні вдалося довести у суді.

Демократичний Альянс наголошує, що омбудсмену слід спростувати опубліковану інформацію і звернути увагу на ті сфери, де порушення прав людини потребують її негайного втручання.

Раніше в результаті рейдів у паспортні столи, проведені по всій Україні, активістами кампанії «Стоп свавіллю в паспортних столах», виявлено, що приватні компанії під прикриттям державних органів шляхом обману стягують з громадян так звані “додаткові платежі”. Не рідко їх сума сягала 300 грн, а вартість виготовлення паспорту збільшувалася до 700 грн для паспортів, що виготовлялись в 30-денний термін, без використання прискореної процедури.

держава права людини суспільство

Знак гривні
Знак гривні