Після десяти днів акцій протесту парламент Болгарії прийняв відставку уряду

Демократична історія Болгарії почалася під гаслом "Ні повернення до комунізму" і продовжується сьогодні під гаслом "Націоналізація або смерть", - пише болгарське видання NewsBG.ru

Прем’єр Бойко Борисов склав повноваження після десятиденних акцій протесту. Найбільше обурення і мітингувальників викликали високі ціни на електроенергію. У своєму виступі в парламенті Борисов заявив, що проти нього готувався замах, оскільки він зачепив інтереси «міжнародної організованої злочинності». Також він закликав своїх прихильників, які теж вийшли на вулицю, розходитися по домах.

Уряд Бойко Борисова став третім в демократичній історії Болгарії, який подав у відставку після масованих вуличних заворушень. Дві попередні «революції» відбулися в 1990 і 1997 роках, коли народ буквально повалив уряди Луканова та Віденова, і тепер вчорашні надії перетворилися в сьогоднішні розчарування, - зазначає видання.

Нинішні протести відрізняються від хвилювань 90-х років. Якщо тоді люди вийшли тільки на вулиці Софії, то зараз мітинги відбуваються майже в усіх великих містах країни. Головні гасла: "Енергетичні окупанти геть!", "Всі електророзподільні компанії народові", "Кінець енергетичному рабству".

Минулої неділі протести зібрали більше 100 000 громадян, їх гнів проти енергетичних монополістів перейшов в бунт всієї політичної системи Болгарії.

Паралельно проходили протести і екологів, котрі виступили проти забудови узбережжя і парку Пірін. Також і зерновиробники заявили про свою готовність до протестів, якщо їм не буде виплачена заборгована урядом субсидія у розмірі 950 млн. левів.

Події відбуваються на фоні тяжкої економічної кризи, яка суттєво зменшила рівень добробуту болгар. Люди, що вийшли на вулицю, більше не вірять ні в капіталізм з людським обличчям, ні в міф про входження Болгарії в клуб багатих членів ЄС. Народ більше нікому не вірить і не хоче бачити набридлих політиків на чолі країни, - пише видання .

Протестувальники кричать "Геть партії!" і заявляють, що нікому з політиків не дозволять скористатися народним невдоволенням і вулиця сама вибере своїх керівників. Навіть і після того як уряд подав у відставку протести не припиняються і на нових мітингах народ пропонує провести нові вибори депутатів, скликати Велике народне зібрання і змінити Конституцію. Лунають заклики ввести 50%-ву присутність громадян в органах влади, корі регулюють ціни.

«Вулиця» збирається продовжити протести проти всієї партійної системи країни. Однак склад учасників протестів дуже різношерстий, що дозволить добре організованим партіям використати бунт на свою користь, - вважає NewsBG.ru

Найбільші енергорозподільчі кампанії Болгарії це німецька Е.ОН та австрійська EVN

Мітинги, які називають "енергобунтами", почали переростати у безлади і сутички з поліцією. Так, у ніч на 20 лютого групи демонстрантів у столиці Софії закидали камінням патрульні машини і били вітрини магазинів. Поліція затримала 25 людей.

протести болгарія

Знак гривні
Знак гривні