Малюнок – не злочин. За це гасло «Беркут» побив та затримав пікетувальників (ФОТО)

Щонайменше семеро людей були затримані сьогодні поблизу Адміністрації президента на вулиці Банковій у Києві. Затримані – учасники акції, які протестували проти судового вироку сумчанам, котрі малювали на стінах будинків портрети президента Віктора Януковича з червоною цяткою на лобі.

«Напередодні міліція попереджала активістів, що провести акцію не дасть», - пише у своєму блозі відома громадська активістка Олена Білозерська. За її словами, уже на самій вулиці Банковій, приблизно за 100 м до будівлі Адміністрації, гурт активістів (понад 30 чоловік) зупинила міліція та бійці «Беркута», а заступник начальника Печерського райвідділу з питань громадського порядку Володимир Стахович Соцький попереджає, що ніяких плакатів, які ганьблять чиюсь честь та гідність, бути не повинно.

Пікетувальники розгорнули великий плакат з гаслом «Малюнок – не злочин», а на його тлі власне то й портрет, за який засудили сумчан, щоправда без червоної цятка. Як тільки-но малюнок-трафарет було розгорнено бійці «Беркута» почали проводити затримання.

«Точно відомо про сімох затриманих громадських активістів. Зараз точно відомо саме про Андрія Рибалка, Миколу Коханівського, Віталія Грузінова, Ткаченка Руслана, Олександра Мандича, Загоруйко В. і Гаркавенко Ігоря. Миколу Коханівського сильно побили під час затримання, а також продовжили його бити в автобусі Беркута», - сказано в повідомленні «Чорного комітету», організатора акції.

Малюнки з трафаретним портретом Януковича почали з’являтися в різних містах України ще минулого року. 14 січня суд міста Суми засудив громадських активістів до 1-2 років позбавлення волі за такий малюнок. Однак вирок не налякав «художників», а навпаки зняв чергову хвилю появи таких малюнків по усій Україні, а інтернет заполонили численні демотиватори з цим зображення.

А на завершення одна з жартівливих картинок на тему портретів Януковича:

затримання протест кримінал

Знак гривні
Знак гривні