Наступним Папою може стати африканець або ж латиноамериканець

Серйозні шанси на те, щоб бути обраним, вперше з'явилися у кардиналів з Латинської Америки, стверджують експерти. А букмекери тим часом пророкують церковний престол африканцеві.

Наразі із 1,2 мільярдної пастви Католицької Церкви 42% - латиноамериканці. Для порівняння, в Європі католиків налічується лише 25% від загального числа, повідомляє РІСУ.

"Я знаю багатьох єпископів і кардиналів з Латинської Америки, які могли б взяти на себе відповідальність за вселенську Церкву", — сказав архиєпископ Герхард Мюллер, префект Конгрегації Доктрини Віри, який виконуватиме обов'язки Папи, поки не буде обраний новий понтифік.

Водночас швейцарський кардинал Курт Кох, глава Ватиканського відділу з християнської єдності, заявив Tagesanzeiger daily в Цюріху, що майбутнє Церкви — не в Європі.

Якщо конклав, який збереться 24 березня, таки зробить вибір на користь латиноамериканського кардинала, одним з головних кандидатів будуть Оділо Шерер — архиєпископ величезної єпархії Сан-Паулу, та італо-аргентинець Леонардо Сандрі, який наразі очолює Конгрегацію Східних Церков.

Тим не менш, хоча тільки чверть католиків живуть в Європі, на неї припадає більше половини всіх кардиналів, що мають право голосу.

Якщо більшість все-таки зробить вибір у бік Старого Світу, то в найбільш виграшному становищі перебуває Анджело Скола з Мілана.

Всього ж налічується 10 реальних кандидатів на посаду наступного Папи Римського, з яких тільки троє - європейці:

Жоао Брас де Авіз - Бразилія, 65 років
Тімоті Долан - США, 62 роки
Марк Уелле - Канада, 68 років
Джанфранко Равасі - Італія, 70 років
Леонардо Сандрі - Аргентина, 69 років
Оділо Педро Шерер - Бразилія, 63 роки
Крістоф Шонборн - Австрія, 67 років
Анджело Скола - Італія, 71 рік
Луї Тагле - Філіппіни, 55 років
Петер Турксон - Гана, 64 роки

Та букмекери, які почали приймати ставки щодо наступного Папи образу через кілька годин після оголошення про відставку Бенедикта XVI, пророкують престол п’ятьом представникам Африки та Італії, повідомляє «Рідус».

Кардинал Френсіс Арінзе з Нігерії та Бенедикт XVI.

Безумовним лідером перегонів, на думку букмекерів, виступає нігерійський кардинал Френсіс Арінзе. У минулому один з найближчих радників Папи Римського Іоанна Павла II, він претендував на цей пост ще в 2005 році. Ставки на перемогу Арінзе приймають з коефіцієнтом 2,90. Слідом за ним з коефіцієнтом 3,25 йде ганський кардинал Пітер Тарксон. Трійку замикає канадський префект Конгрегації у справах Єпископів і головою Папської Комісії по Латинській Америці Марк Уелле з коефіцієнтом 6,00.

11 лютого Бенедикт XVI, який став найстаршим за віком на момент обрання Римським Папою з часів Папи Климента XII (обраний в 1730), заявив про своє рішення зректися тому, що не відчуває в собі сил далі виконувати обов'язки глави Католицької Церкви.

Після того, як 28 лютого Папа Римський офіційно складе з себе повноваження, 24 березня збереться конклав кардиналів, який обере нового главу.

релігія ватикан папа римський Церква

Знак гривні
Знак гривні