Їздити по-новому. Влада змінила правила дорожнього руху

З жовтня по травень водіїв зобов'яжуть їздити з увімкненим ближнім світлом, а зупинка і стоянка на газонах буде заборонено. І ще чимало нововведень.

На закритому засіданні Кабінету міністрів 11 лютого була прийнята нова редакція правил дорожнього руху (ПДР). Документ набирає чинності з 15 квітня і передбачає багато нововведень, наприклад, необхідність їздити з 1 жовтня по 1 травня за межами населених пунктів з увімкненим ближнім світлом фар. Про це пише DT.ua із посиланням на Коммерсант-Украина.

Відповідно до нової редакції ПДР, вводяться такі поняття, як "газон" ("ділянка однорідної території з дерновим покриттям, яка штучно створюється шляхом посівів та вирощування трав") і "маневрування" ("початок руху, перелаштування транспортного засобу з однієї смуги в іншу, поворот праворуч або ліворуч, розворот, рух заднім ходом, з'їзд на узбіччя"). Зупинка і стоянка на газонах буде заборонена.

Також за новими правилами темним часом доби є "частина доби від заходу до сходу сонця". Раніше було передбачено, що це період від кінця сутінків (30 хвилин після заходу сонця) до початку ранкових сутінків (30 хвилин до сходу).

За новими правилами дорожнього руху дорожні знаки мають перевагу перед дорожньою розміткою. Раніше дорожні знаки нерідко суперечили розмітці. Могло бути так, що розмітка вказує на можливість руху зі смуги в різних напрямках, а знак над дорогою вказує, що рухатися можна тільки прямо, і при цьому було незрозуміло, чим керуватися водієві. Зараз пріоритет буде закріплений за постійним знаком.

Окрім іншого, буде введено ряд нових дорожніх знаків, наприклад, Пункт зупинки трамвая, Кінець пункту зупинки трамвая, Культова споруда, Промислова зона, Фото-, відеофіксація порушень. До білої і жовтої дорожньої розмітки додасться розмітка синього (місця паркування на проїзній частині) і помаранчевого кольору (тимчасова розмітка).

Разом з тим, у новій редакції закріплено положення, згідно з яким з 1 жовтня по 1 травня всі транспортні засоби за межами населених пунктів повинні будуть їздити з увімкненими ходовими вогнями або ближнім світлом фар.

На думку авторів змін, це дозволить поліпшити реакцію водіїв на дорожні умови. З ПДР виключений пункт, згідно з яким обгін транспортних засобів дозволяється тільки з лівого боку.

У ДАІ зазначили, що цей пункт суперечив поняттю "обгін", яке саме по собі передбачає виїзд на зустрічну смугу, що знаходиться тільки ліворуч щодо ходу руху автомобіля. "З правого боку, як відомо, може бути тільки смуга для руху в одному напрямку з вами, ця поправка не означає дозволу на обгін праворуч по узбіччю дороги, - додали в ДАІ.

З остаточного варіанту нової редакції ПДР було виключено положення про необхідність водіям при знаходженні на трасі у темний час доби надягати світловідбиваючий жилет. У ньому також немає чіткого положення про необхідність зміни шин з початком нового сезону.

покращення автомобілі суспільство влада

Знак гривні
Знак гривні