Українців на будівництві олімпійських об'єктів у Сочі перетворили на рабів

Українських заробітчан та інших робітників-мігрантів експлуатують і обдурюють в Сочі на будівництві олімпійських об’єктів, мовиться у спеціальному звіті міжнародної правозахисної організації.

Приватні підрядники на олімпійських об’єктах знущаються з робітників-мігрантів, а російські державні органи «не спроможні, або не бажають» гарантувати навіть найбільш базові права робітників-мігрантів, повідомила автор звіту Human Rights Watch Джейн Б’юканан в інтерв’ю для Радіо Свобода.

Будівництво олімпійського стадіону «Фішт».

Джейн Б’юканан розповіла про групу українських заробітчан з Закарпаття, яким пообіцяли в Сочі зарплату в півтори тисячі доларів, а поїхали вони з олімпійського будівництва, отримавши 420 доларів, яких ледве вистачило на зворотну подорож додому.

«Ми дізналися про групу робітників з України, які приїхали працювати на будівництві готелів для журналістів, які висвітлюватимуть Олімпійські ігри. Цим робітникам було обіцяно високі зарплати, добрі умови проживання, контракти та дозволи на роботу. Але коли вони приїхали в Сочі, їм впродовж кількох місяців не платили нічого. Контракти їм так і не дали, дозволу на роботу вони не отримали, в них відібрали паспорти, і не віддавали кілька тижнів. Врешті решт вони поїхали у травні минулого року, а грошей, які вони заробили у Сочі, вистачило лише на те, щоб купити квиток на автобус додому», – розповідає представниця Human Rights Watch.

Джейн Б’юканан зауважила, що хоча йшлося про те, що обманула українських робітників приватна компанія під промовистою назвою «МонАрх», відповідальність за те, що такі випадки можливі й часті, лежить на російській державі, яка взяла на себе зобов’язання захищати права робітників, незалежно від їхнього походження. Компанія «МонАрх» відкидає звинувачення у листі до правозахисників і перекладає відповідальність на субпідрядників, які наймали українських робітників.

«Це – відповідальність російського уряду. Це вони мають проводити інспекції на олімпійських об’єктах і забезпечувати дотримання трудового законодавства будівельними компаніями. Тож у цьому випадку відповідальність лежить на державних органах нагляду за виконанням трудового законодавства та на державній компанії «Олімпстрой», яка укладає угоди з приватними будівельними компаніями, які будують олімпійські об’єкти», – пояснює автор звіту Human Rights Watch Джейн Б’юканан.

За її словами, правозахисники звертаються як до російської влади, так і до Міжнародного олімпійського комітету, який зобов’язаний втрутитися у випадку порушення прав людини в країні, що приймає у себе Олімпіаду.

заробітчани росія

Знак гривні
Знак гривні