Українській Вікіпедії 9 років. Розвиток стримують законодавство і людський фактор

Рівно 9 років тому в українській Вікіпедії вийшла перша стаття «Атом», яка складалася з двох речень і 714 знаків. Через 9 років українській вільній енциклопедії є чим пишатися.

За станом на 30 січня зареєстровано 426 800 україномовних статей. Всього було зроблено близько 11,8 млн. правок і доповнень, що становить у середньому 9 редагувань на сторінку. База активних редакторів (що вносять хоча б одну зміну в місяць) нараховує 2200 осіб. Кожну секунду в українській Вікіпедії переглядається 29 сторінок.

«Ми досягли успіху виключно завдяки здатності україномовного населення планети створювати інтелектуальний продукт, і робити це якісно», - повідомив Юрій Пероганич, виконавчий директор фонду «Вікімедія Україна» виданню "Коментарі".

Разом із тим представники української енциклопедії перерахували актуальні проблеми подальшого зростання ресурсу. Як пояснюють адміністратори, більшість читачів не усвідомлюють того факту, що кожен із них може стати письменником. В енциклопедії створювати нові статті та редагувати існуючі може будь-який читач, але більшість із них не можуть подолати «психологічного бар´єру». Як впевнені у Вікіпедії - абсолютно невиправдано. Марну боязнь щось зіпсувати і недооцінку власної компетенції Юрій Пероганич називає головним «людським фактором», який стримує розвиток української Вікіпедії.

Не сприяють розвитку вільної енциклопедії і деякі вітчизняні закони. Так, Юрій Пероганич відкрито вважає, що державна політика де-факто спрямована на звуження сфери застосування української мови. Примітно, що на території України тільки 51,1% всіх правок припадають на український сегмент Вікіпедії, і цілих 40,4% - на редагування російського сегмента. Такої ситуації більше немає в жодній національній енциклопедії. Для порівняння, на території Росії більше ніж 90% всіх правок припадають на російську Вікіпедію. У Польщі цей показник вищий за 80%.

Крім цього, в законодавстві України досі присутній такий архаїзм, як заборона «вільної панорами», тобто права вільно публікувати фото будівель і пам´яток без згоди автора або правовласника при його житті і протягом ще 70 років після смерті. Це стримує не лише розвиток української Вікіпедії, але і туристичного потенціалу України, - впевнений Юрій Пероганич. У законодавстві європейських країн принцип «вільної панорами» використовується вже багато років.

Поскаржився виконавчий директор фонду також на відсутність у законодавстві України «відсоткової благодійності». Згідно з цим принципом, платник податків може зобов´язати державу направити у зазначену громадську організацію 1% (як у Польщі) або 2% (як у Румунії) від суми сплаченого податку. На думку Ю. Пероганича, в українському суспільстві взагалі відсутня традиція благодійництва і довіри до одержувача благодійної допомоги.

Примітно, що українська Вікіпедія не солідарна з англо- і російськомовними сегментами, які періодично відключають свою головну сторінку на знак протесту проти спроб законодавчого обмеження свободи поширення інформації. Нагадаємо, більше року тому в американському Конгресі активно лобіювався «драконівський» законопроект SOPA (Stop Online Piracy Act), протестуючи проти якого англомовна Вікіпедія вимикалася на добу.

"По-перше, поки що з боку української влади не було серйозних спроб обмеження свободи поширення інформації. Ми знаємо, що 10 липня минулого року була така загроза в Росії, і росіяни тоді дійсно відключили свою Вікіпедію. На той час відвідування української Вікіпедії зросло в 5 разів. Тому відключення української Вікіпедії стало б сильним ударом по нашим читачам, - пояснює позицію вільної енциклопедії в цьому питанні Юрій Пероганич. - Однак під час спроб українського парламенту провести спірний законопроект, згідно з яким обмежувалася б свобода поширення інформації в інтернеті, ми включили протестний банер, а також приєдналися до загальноукраїнського руху. І буквально в той самий день законопроект був знятий з розгляду. Українська Вікіпедія є політично нейтральною та намагається будь-яку інформацію на ресурсі подавати з нейтральної точки зору. Існує безліч поглядів на одну і ту саму подію або історичну постать, тому ми завжди наводимо полярні точки зору з посиланням на першоджерела".

інтернет вікіпедія медіа

Знак гривні
Знак гривні