Shell видобуватиме сланцевий газ в Україні. Кричати ура зарано. Кричати ганьба - абсурдно

24 січня президент України Віктор Янукович підписав у швейцарському Давосі угоду з компанією Royal Dutch Shell про видобуток сланцевого газу на Юзівській ділянці (Харківська і Донецька обл.).

Цього разу все було не так, як із скандальним підписанням угоди про термінал зрідженого газу, де автограф під угодою на мільярд євро поставив чи то шахрай, чи то лижний інструктор - Shell представляв виконавчий директор Пітер Возер у присутності прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте. Подія привернула увагу світових економічних медіа - що не дивно, адже будь-яка новина зі "сланцевих полів" зараз належить до найгарячіших тем. Перспективи початку видобутку сланцевого газу в Україні - це серйозно.

Про що домовилися Україна та Shell? З української сторони відомо лише про те, що партнерами голландців стане новостворена компанія "Надра Юзівська", СП між НАК "Надра України" (90%) та маловідомою компанією "СПК-геосервіс" (10%). Це вельми дивний альянс - звертає на себе увагу відсутність серед учасників НАК "Нафтогаз" або її дочірніх компаній, що видобувають газ (того ж "Укргазвидобування"). Ну а щодо "лівої", нікому не відомої "СПК-геосервіс" - то тут, навпаки, все зрозуміло, і було б дуже дивно, якщо б нинішня влада не подбала про свої інтереси в такий-от спосіб.

Відомо також, що Кабмін 23 січня ухвалив угоду про розподіл продукції - тобто, документ, який визначає частку видобутого газу для кожного з партнерів. Але тут не варто дуже сильно перейматися тим, що Shell "отримає більше" - видобутий в Україні газ не сховати під подушкою і не винести в мішку, він буде спожитий на місці. А це для нашої сторони - найголовніше.

Іноземні джерела дають трохи більше подробиць. Так, угоду укладено на 50 років. Shell планує пробурити 15 свердловин - правда, не вказано, за який час, і коли почнеться фактична робота на перспективній площі.

Скільки газу може дати Юзівська ділянка? Міністр енерговуглепрому Едуард Ставицький дав таку оцінку: "Ми зараз можемо лише прогнозувати, за оптимістичним сценарієм компанії Shell, це близько 20 млрд кубічних видобутку на рік, за песимістичним - не менше 7-8 мільярдів кубічних метрів на рік ... Якщо ми досягнемо оптимістичного сценарію, це повністю вирішить питання дефіциту, який зараз є в нашій державі, і навіть вийдемо на профіцит". Ставицький зазначив, що на цей рівень можна вийти за 5 років.

Зазначимо й ми, що 20 мільярдів кубометрів через 5 років - це абсолютний блеф, цього не може бути за визначенням. Є показовий приклад сусідньої Польщі, яка найактивніше в Європі працює над видобутком сланців. Поляки не сподіваються перекрити свій експорт (10 мільярдів кубів) навіть за десять років, а перший промисловий газ очікують отримати через три-п'ять років. Тож видобувати 20 мільярдів кубів на Юзівці через 5 років - це все одно що виграти навіть не мільйон, а мільярд доларів у лотерею. І взагалі - якщо через 5 років Юзівське родовище дасть 2-3 мільярди кубів, усім причетним до цього високопосадовцям можна буде вручати "Героя України" - цілком заслужено.

Чому? Тому що ці 2-3 мільярди кубометрів означатимуть скорочення імпорту російського газу на 10% і більше. У 2012 Україна імпортувала з Росії 32,9 млрд куб м. - на 24,5% менше, ніж позаторік. Подальше скорочення імпорту під питанням - газ потрібний економіці, а власне видобування зросло лише на 0,4% - до 20,1 млрд куб м. Більше 20 млрд кубів з "традиційних" родовищ Україна не матиме. І тут сланці дають реальну надію - ні, не стати експортером газу через 5 років - але отримати реальний важіль для торгів з Росією з приводу ціни та обсягів постачання газу.

Сергій Лукянчук, TEXTY.org.ua

газ економіка сланцевий газ

Знак гривні
Знак гривні