Шахтарі захопили кабінет директора шахти Ахметова і вимагають від олігарха дотримуватись закону

У місті Червонопартизанськ, що на Луганщині, члени незалежної шахтарської профспілки захопили кабінет директора шахти "Червоний партизан".

Про це повідомив глава профспілки гірників Костянтин Ільченко на своїй сторінці у Facebook.

Активісти написали звернення до президента України Віктора Януковича, керівництва компанії ДТЕК, яка володіє вугільним об'єднанням "Свердловантрацит", і до глави Луганської облдержадміністрації Володимира Пристюка. Профспілка вимагає припинити знищення вугільної галузі України.

Проте звернення було проігноровано, що і призвело до того, що сьогодні о 7 годині ранку кабінет директора шахти був захоплений. Активісти повісили плакат "Ахметов, ми на тебе чекаємо".

"Ми стоятимемо до кінця. Наші вимоги - справедливі. Просимо усіх чесних громадян нас підтримати", - заявив Ільченко. При цьому на підприємство вже прибули слідчі, які проводять допит членів профспілки.

У 2011 році об'єднання "Свердловантрацит" було передано у концесію на 49 років компанії ДТЕК, яка входить до бізнес-групи СКМ, власником якої є бізнесмен Рінат Ахметов.

"ДТЕК, ігноруючи вимоги закону «Про концесії», замість поліпшення умов праці та модернізації вугільних підприємств, проводить політику скорочення обсягів видобутку вугілля через закриття шахт «Центросоюз», «Свердлова», «Харківська», з подальшим і зменшенням обсягів видобутку вугілля на ВП «Шахта «Червоний партизан» та ВП «Шахта «Довжанська капітальна», - йдеться у зверненні шахтарів. - Ми розуміємо, що це відбувається через відсутність конкурентної здатності вугілля марки Антрацит на міжнародному та внутрішньому ринках через його високу собівартість та низьку якість. Але з іншого боку, ми розуміємо, що ніхто не відміняв трудове законодавство і права громадян, тому інтереси громадян повинні враховуватися в першу чергу, в незалежності від того, кому належить підприємство - олігархові або державі".

"Сьогодні, у зв'язку з майбутнім закриттям шахт і зменшення видобутку вугілля, ТОВ ДПЕК «Свердловантрацит» розробив незаконну схему, яка на його думку, дозволить позбутися тисяч працівників вугільних підприємств, при цьому не несучи ніякої соціальної відповідальності перед викинутими на вулицю працівниками, - припускають шахтарі. - Злочинна схема дозволить спочатку незаконно звільнити людей, примусивши їх добровільно написати заяви про звільнення, а потім відмовити їм у прийомі на роботу. І все це робиться під виглядом реорганізації ТОВ ДПЕК «Свердловантрацит».

"Не даючи можливість жити людям по закону, держава штовхає цих людей на крайні заходи, це і призводить надалі до вибухонебезпечної соціальної обстановці, яка може перерости в некерований бунт. Ми, робітники ВП «Шахта «Червоний партизан» ТОВ ДТЕК «Свердловантрацит», будучи членами Незалежної профспілки міста Свердловська, заявляємо, що наше рішення вдатися до крайніх заходів продиктовано виключно нашим бажанням жити в справедливій країні, дотримуючись законів і Конституції України", - стверджують шахтарі.

ахметов луганщина протест шахтарі

Знак гривні
Знак гривні