Британський дослідник вирушає в найхолоднішу подорож в історії людства

Подорож сера Ранульфа Файнса південним полюсом відбуватиметься майже весь час за повної темрями та за температури -89 градусів за Цельсієм.

Відомий британський мандрівник, 68-річний сер Ранульф Файнс, названий у 1984 році "Книгою рекордів Гіннеса "найбільш величним із нині живих дослідників у світі", збирається перетнути Антарктиду в зимовий час.

Його команда вже відплила з Кейптауна до крижаного континенту.

"Це найхолодніше подорож в історії людства є першою спробою перетнути Антарктику взимку", - заявила заступник міністра транспорту ПАР Сіндісіве Чікунга, проводжаючи Файнса і його команду з п'яти чоловік на борту південноафриканського полярного судна "Агулас".

Через чотири тижні Файнс повинен висадитися в Антарктиді і в березні стартувати з табору Ново у бік Південного полюса. За шість місяців дослідники повинні подолати чотири тисячі кілометрів і перетнути крижаний континент, де рекорд температури становить мінус 89,2 градуса за Цельсієм, повідомляє The Telegraph.

Надії на допомогу рятувальників у експедиції не буде, оскільки жоден літак не зможе прилетіти при такому морозі, - паливо просто замерзне.

"Деякі люди скажуть, що зважитися на подібну подорож безвідповідально, не знаючи точно, що тебе чекає. Але в такому випадку американці не висадилися б на Місяці", - сказав Файнс.

Канадський механік експедиції - Спенсер Смірл - назвав майбутній похід "подорожжю через морозильник".

Похід готувався декілька років. Команда Файнса оснащена костюмами з вмонтованими високотехнологічними обігрівачами і спеціальними дихальними апаратами. Пересуватися вони будуть на 20-тонних тракторах, що працюють на спеціальному незамерзаючому паливі і обладнані житловими приміщеннями. Більшу частину часу похід буде проходити в повній темряві.

Сер Ранульф Файнс

наука подорож дослідження

Знак гривні
Знак гривні