Крижаний Апокаліпсис. Тисячі українців стали бранцями стихії (+фото та відео)

Чимало людей застрягли в дорозі – на морозі, без їжі і води. До порятунку бранців із полону стихії довелося залучати Збройні Сили. Найближчим часом українцям легше не стане: синоптики обіцяють до -25.

У понеділок, 17 грудня, львівські рятувальники витягнули зі снігу 50 рейсових автобусів та 580 легковиків. Зі суботи вони стояли у 30-кілометровому заторі між райцентрами Буськ та Броди на міжнародній трасі "Київ-Чоп". Снігові замети сягали півтора метра, пише Джерело: Gazeta.ua.

"Люди не пішли на роботу, допомагають рятувальникам, - розповів Анатолій Триндюк, голова Олеської селищної ради Буського району, - Дорогу замело. У нас в селі два трактори. Ними взялися розчищати трасу, люди з лопатами вийшли. Та марна праця: що розчистили — через 5 хвилин знову намело. При дорозі у нас працює кафе-бар".

Львів'яни Петро і Анастасія 27 годин простояли в автомобільному заторі біля села Дуб'є неподалік містечка Буськ.

"В машині було дуже холодно. Водії час від часу виходили з авто, радилися. У кого не було бензину, аби обігрівати машину — ділилися. Чоловіки із старих автомобілів через шланг відсмоктували пальне, наливали у пляшки. Потім вирішили жінок пересадити із холодніших машин в тепліші. Ділилися їжею, гарячим. Щогодини хтось із водіїв із затору телефонував до надзвичайників, у ДАІ. У службах казали, що працюють над визволенням. Найкритичніша ситуація була зранку — ми зрозуміли що ніхто нас визволяти не буде. Сніг не вщухав. Навіть капоту авто не видно було. Чула, що молоді водії в істериці кидали автомобілі напризволяще. Самі йшли пішки в сусіднє село на ночівлю. Потім через ці автомобілі неможливо було проїхати. Десять чоловіків піднімали руками невеликі легковики без шоферів, відставляли їх на узбіччя, аби розчистити дорогу" - розповідає телефоном Анастасія.

О 8.00 наступного дня снігоочисна машина розчистила половину смуги у напрямку до Львова. Місцеві мешканці села Дуб'є принесли на продаж бензин та солярку у пластикових пляшках. Через годину автомобілі почали рухатися.

Опівдні у жительки села Кути Буського району почалися передчасні перейми. Родичі викликали швидку допомогу із селища Олесько, що за 4 км від Кутів. Водій "швидкої" через 40 хвилин передзвонив, повідомив, що застряг в сніговому заметі. Попросили допомоги в працівників МНС. За 50 хвилин вони витягли карету і дотягли її до Кутів. Вагітну була доставили до найближчого відділення Олеської міської лікарні. О 14:50 жінка народила двійню – двох дівчаток. Діти народились недоношеними. 17 грудня двійнят доправили до відділення патології недоношених новонароджених обласної клінічної лікарні.

Киянин Олександр Сінченко дві доби стояв у заторі на заправці за 100 км від Львова. Разом з туристичною групою їхав автобусом до Праги.

"За весь час робіт, які проводить МНС, була одна снігоприбиральна машина, і то, вчора ввечері, один "Бобік" з розгубленим працівником, і пожежна машина, яка "дуже допомогла", працівники якої роздали 20 бутербродів і чай на реальну кількість людей в сотні три. Щодо усіх заяв Азарова про особистий контроль ситуації чи про те, що затор майже ліквідовано, що ведуться активні роботи, як свідок подій засвідчую - брехня все. Робота ведеться, але як. Це все реально можна було вирішити ще вчора, - це не моє твердження, а багатьох водіїв, які тут сидять, які приїхали з Львова і бачили ситуацію з місця початку затора. Сніг не йде постійно, а від насипаного відкопатися давно можна було, тільки людей нема. У МНС дефіцит кадрів, як я бачу. Зараз вся дорога забита фурами, і кінця, і краю їм нема. Отак от з'їздив у Чехію. Відпочити" - пише 16 грудня на своїй сторінці у "Facebook" Олександр Сінченко.

***

Понад 10 годин провели серед степу подорожні на трасі Київ – Одеса. Там через масштабне ДТП утворився багатокілометровий затор.

14 грудня близько 7:00 на території Ульяновського району на ділянці від 239 до 241 км автодороги Київ-Одеса сталися 4 ДТП за участю вантажних автомобілів та легкових автомобілів, в яких було пошкоджено 23 автомобілі та постраждало 2 особи, які отримали тяжкі тілесні ушкодження та були доставлені до Ульянівської районної лікарні.

Як наслідок – утворився затор, у якому опинилися більше ніж 800 одиниць автомобільного транспорту.

***

Не витримав суворих погодних умов і швидкісний потяг Hyundai Інтерсіті №149-150, який йшов за маршрутом Донецьк-Київ. Він кілька годин стояв у полі між Донецьком і Харковом.

"Добре, що їду другим класом. У нашому вагоні людей побільше, тому температура - лише -5° С. У першому, де людей менше - лише -10° С", - написала в Facebook одна з пасажирок потяга.

За її словами, персонал потяга дуже довго не відповідав на питання, що відбулося, і тільки потім пасажирів повідомили, що до п'ятої ранку поїзд мали відбуксирувати до станції Лозова.

У свою чергу журналістка Христина Бердинських, яка також була в потязі, повідомила, що після двох годин у полі потяг таки відбуксували на станцію Лозову

"Локомотив дотяг потяг до Лозової. У Лозовій вийшли й 2 години сиділи на залізничному вокзалі. О 6:20 нас пересадили на інший потяг. У Києві мали бути о 5:56, але будемо об 11 або 12", - написала вона.

Потяг до Лозової штовхав ЧМЕ2.

Згодом стало відомо, що причиною аварії став контактний дріт, що луснув через намерзання у той час, коли під ним проходив потяг, і вдарив по кабіні машиніста і вагонам.

Побачити ушкодження, отримані Hyundai, а також почути колоритні коментарі залізничників можна на «безценному» відео нижче.

***

Мапа дорожніх заторів. Щоб збільшити, натисніть на світлину

Кияни, котрі свого часу вирішили жити у приватних будинках переїздять до родичів у місто. Ось що пише одна з таких, Олена Забєліна на своїй сторінці у Фейсбуці: "наша семья вынуждена переехать в квартиру к маме. Потому как из села Н. Петров. Выехать нельзя. Дороги чистить за 300 грн. За меньшую сума даже перед калиткой отказались почистить"

ДТП пригоди відео стихія Фото абзац

Знак гривні
Знак гривні