Медіа-профспілка закликає політичних агітаторів припинити дискредитацію професії журналіста

Незалежна медіа-профспілка України стривожена частими фактами дискредитації журналістських посвідчень.

Прес-карти часто видаються людям, які не мають жодного відношення до професії, як це було під час передвиборчої кампанії на в Києві ОВК №223 та №215 у Києві (Шевченківський район та Троєщина відповідно).

Або ж журналісти партійних видань використовують прес-карту в той момент, коли вони беруть участь у акціях в якості партійних активістів – під час акції 8 грудня журналістка партійної газети ВО «Свобода» використовувала прес-карту газети для прикриття своєї участі в акції в якості активістки. Відомий випадок, коли газета «Луцький замок» видала 142 посвідчення.

"Подібне поводження дискредитує професію журналіста та викликає недовіру до цього документу. Такі дії можуть перешкоджати в роботі справжнім журналістам, до прес-карт яких учасники акцій і правоохоронці будуть ставитися упереджено", - йдеться у повідомленні НМПУ.

НМПУ закликає відмовитися від подібних дій, які шкодять журналістській діяльності. Медіа-профспілка наголошує, що проблему можна вирішити шляхом запровадження єдиної прес-карти, робота над якою ведеться зараз рядом професійних і громадських журналістських організацій.

«Журналісти мають бути з диктофоном, фотокамерою, відеокамерою, а коли вони беруть до рук плакати і починають вигукувати гасла, то вони стають бійцями партій або громадськими активістами і втрачають право користуватися журналістським посвідченням», - сказав голова НМПУ Юрій Луканов.

медіа вибори-12

Знак гривні
Знак гривні