Росія веде Україну до дефолту

Якщо Москва у судовому порядку "виб'є" з Києва величезні штрафи за недобір газу, то Україна ризикує опинитися на порозі дефолту, вважає український політтехнолог Тарас Березовець.

"У договорі прописана астрономічна штрафна сума, а бюджет України вже сформований з великим дефіцитом - і штрафи можуть обернутися дефолтом для офіційного Києва", - цитує політолога ТСН.

За словами фахівця, якщо Київ буде судитися, то він програє суди, тому що на документах стоїть підпис прем'єр-міністра країни. Так що все це - лише питання доброї волі російської сторони, а точніше, Володимира Путіна, вважає Березовець.

Крім того політолог переконаний, що санкції також можуть бути відкладеними - якщо виникнуть проблеми в двосторонніх відносинах, то санкції можуть "включити" через кілька років.

"Складно прогнозувати зараз - через складність двосторонніх відносин Києва і Москви, але можна здогадатися, що це в тому числі і механізм по залученню Києва до Митного союзу", - резюмував експерт.

Нагадаємо, контракт "Газпрому" і "Нафтогазу" містить умову "бери або плати", яка поширюється на 80% обсягу закупівлі газу, передбаченого за договором. Тобто навіть якщо країна не викупить законтрактовані обсяги палива, їй доведеться за нього заплатити усю вартість плюс штрафи.

бюджет фінанси росія покращення економіка гроші криза

Знак гривні
Знак гривні