LNG-термінал: Україна підписала угоду на мільярд доларів з аферистом?

Іспанська кампанія Gas Natural Fenosa заявляє, що не знає людину, яка від їхнього імені підписала угоду з Україною щодо управління консорціумом з будівництва LNG-терміналу на $1,1 мільярди.

Таку угоду офіційно в присутності прем'єра Миколи Азарова та міністра ПЕК Юрія Бойка підписав голова Держагентства з інвестицій та управління нацпроектами Владислав Каськів в понеділок, 26 листопада.

Газета Financial Times зазначає, що від імені Gas Natural Fenosa угоду підписав чоловік, який говорив іспанською.

"Каськів та його підлеглі ідентифікували його як Джорді Сарда Бонвеі", - зазначає видання.

Офіційні особи у Gas Natural Fenosa заявляють, що не підписували жодних угод з Україною, не знають Сарда Бонвеі, і він не представляє їхню кампанію або дочірні.

"Gas Natural Fenosa не підписувала жодних контрактів щодо інвестування у LNG-термінал в Україні, або щодо управління консорціумом щодо будівництва цього терміналу, - сказано в офіційній заяві кампанії. - Ми категорично відкидаємо повідомлення, які курсували у медіа протягом дня".

Українська сторона зі свого боку наполягає, що угода була підписана. Каськів сказав, що він був впевнений, що Бонвеі представляє інтереси Gas Natural Fenosa, пише видання.

Він та українські офіційній особи заявляли, що вели переговори з Gas Natural Fenosa, а Бонвеі грав роль переговірника. Між тим офіційні представники Gas Natural Fenosa це відкидають.

Видання намагалось взяти коментар у Бонвеі під час підписання угоди, але він відмовився.

Пізніше Каськів заявив, що причиною оприлюдненої інформації, про те, що іспанська компанія Gas Natural Fenosa заперечує свою участь у проекті LNG-термінал, є технічні неув'язки.

"Я досі сподіваюся, що причиною оприлюдненої в ЗМІ інформації є технічні неув'язки. Зараз ми проводимо відповідні консультації", - зазначив Какськів, слова якого наводить "ЛігаБізнесІнформ".

"Але якщо Gas Natural Fenosa дійсно прийняла рішення не брати участь у проекті, то ми з повагою поставимося до нього, оскільки розуміємо, що воно могло бути прийняте в умовах зрозумілого тиску", - сказав він.

Зокрема, Каськів зазначив, що Держінвестпроект має на руках підписаний текст угоди.

"В інтернеті розміщена недостовірна інформація, що компанія Gas Natural Fenosa "нічого не знає про цей проект", оскільки саме підрозділ Gas Natural Fenosa Engineering (Socoin) здійснював розробку ТЕО проекту", - сказав він.

Джерело: Українська правда

економіка абзац

Знак гривні
Знак гривні