Банк Таврика не повертає депозити. Так можуть вчинити ще 50 банків

Майже 50 банків можуть найближчим часом "заморозити" повернення депозитів.

Вкладники банку "Таврика", який відноситься до групи середніх, не можуть забрати з фінустанови свої депозити. Проблеми відчувають також ті громадяни, які мають зарплатні або карткові рахунки у даній фінустанові - їм банкомати видають максимум по 100 грн.

В банку не приховують, що мають труднощі і заявляють, що за рішенням НБУ не можуть залучати депозити фізосіб і працювати з цінними паперами, пише "Сегодня". Інформоване джерело в банківських колах повідомило, що "Таврику" банкрутити не будуть, Нацбанк видасть їй до 500 тис. грн рефінансування (дешевий кредит під 7,5-8,5% річних), що допоможе пережити труднощі. На користь цього говорить і поновлення виплат за зарплатними рахунками.

На думку джерела видання, зараз у схожій ситуації перебувають близько 50 середніх і невеликих банків. Через спад в економіці впав попит на кредити з боку виробників, тому малі банки поступово перетворюються на "фінансові пірамідки" - щоб повернути з відсотками раніше залучені гроші населення (основне джерело активів), вони беруть нові депозити під все більш високі відсотки (26 % річних і більше).

Це означає, що видані ними кредити подорожчають до 30% і вище, що робить такі банки неконкурентоспроможними в порівнянні з великими банками. Наступний крок - їх банкрутство та ліквідація, адже у Нацбанку на всіх рефінансування навряд чи вистачить.

Зі свого боку фінансовий аналітик Ігор Шевченко впевнений, що системна криза малих банків можлива лише у випадку, коли всі вкладники одночасно прийдуть за своїми грошима, а це малоймовірно, якщо не сіяти паніку.

"Малим банкам важче, ніж великим, але становище стабілізується, їм треба пережити грудень. Така ж ситуація була в кінці 2010-11 років і ніякої кризи банків не відбулося. З січня-лютого ставки опустяться до 19-20%, почнеться реальне кредитування економіки", - вважає він.

Населенню експерти радять не "вестися" на обіцянки високих відсотків за депозитами, а краще віддати гроші на зберігання у великий банк, нехай і під менші відсотки. А також - перевіряти, чи є банк учасником Фонду гарантування повернень вкладів.

банки криза гроші

Знак гривні
Знак гривні