Найбільший виш Донецька тимчасово закривається - немає грошей на комуналку

Співробітники і викладачі Донецького національного технічного університету змушені писати заяви про неоплачувані відпустки на період з 8 січня по 20 січня 2013 через складне фінансове становища вишу.

Люди дуже обурені, оскільки у них і так невеликі зарплати, а керівництво пропонує ще й добровільно піти у безкоштовну відпустку на початку року.

«Ми потрапили в складне фінансове становище. Ми і ПДТУ (Приазовський державний технічний університет) - два технічних університету. Через те, що структура велика, опалення неекономічне, піднялися комунальні витрати. І ми потрапили в «демографічну яму», що на нас дуже сильно відбилося», - розповів співрозмовник «ОстроВа».

У цьому році виш набрав студентів, які навчаються на контрактній основі, на 800 чоловік менше, ніж у минулому році. Зі спецфонду - грошей, які платили студенти-«контратники» - виш оплачував частину витрат на комунальні послуги, так як коштів, що надходять від держави, не вистачає.

«У цьому році через кризу в ДПІ (Донецький політехнічний інститут - стара назва вишу) на технічні спеціальності мало хто хоче йти, тому що не бачать перспективи працевлаштування. Національний університет, торгівельний і медичний цього не відчули», - розповів викладач вишу, який попросив не називати його імені.

За його словами, керівництво ДонНТУ дуже неохоче йде на такі заходи, тож поки збирає лише ті заяви, які були написані добровільно.

«Пояснюють, що якщо ми зараз не проплатимо комунальні витрати, не підемо у відпустку, якими шляхами не підіжміть, то це закінчиться тим, що епідстанція закриє навчання, і ми можемо не увійти в новий календарний рік, в сесію... Треба на самий мінімальний рівень поставити тепло, не витрачати воду, електрику, якимось чином комунальні витрати заощадити», - сказав співрозмовник "ОстроВа".

За його інформацією, на деяких кафедрах написали заяви майже всі викладачі і співробітники, на деяких - лише по три людини.

освіта гроші

Знак гривні
Знак гривні