Рада відмовилась від перевиборів і створила слідчу комісію

Верховна Рада України прийняла рішення не проводити перевибори в проблемних округах. За відповідне рішення проголосувало 232 депутати. Натомість парламентарії доручили Центральній виборчій комісії повторно вивчити матеріали щодо встановлення результатів парламентських виборів.

Крім цього, депутати попросили Генпрокуратуру, Вищу раду юстиції, Вищу кваліфікаційну комісію суддів і ЦВК надати попередню інформацію з питань встановлення результатів виборів на окремих округах парламенту до 9 листопада.

Спікер парламенту Володимир Литвин заявив, що звернення Центрвиборчкому щодо повторного голосування на округах, де були фальсифікації і порушення, не відповідає чинному законодавству, а також повноваженням Центрвиборчкома.

Рада також прийняла рішення про створення тимчасової слідчої комісії по встановленню фактів порушення закону про вибори в ряді проблемних одномандатних округів. За це рішення також проголосувало 232 електронні картки депутатів.

Перед тим Арсеній Яценюк розказав, що спікер Володимир Литвин відмовився реєструвати проект постанови про створення ТСК по розслідуванню фактів фальсифікацій на проблемних мажоритарних округах, який внесла опозиція.

"Не може Верховна Рада вимагати від генпрокурора ув’язнити людей до 6 років і писати перелік людей. Додайте до того проекту постанови ще один момент – сформувати "трійку", яка буде судити людей", - звернувся Литвин до опозиції.

Проект постанови опозиції містив імперативні норми, зокрема, можливість покарання у вигляді ув’язнення до 6 років для тих, хто припустився порушень.

У додатку до постанови на 5 сторінках містяться прізвища можливих фальсифікаторів, починаючи від голів місцевих адміністрацій і правоохоронців до рядових членів виборчих комісій.

партія регіонів верхвна рада фальсифікації вибори-12

Знак гривні
Знак гривні