Бісова дюжина. 13 округів, де влада «малює» своїм ставленикам перемогу

Віталій Кличко, Арсеній Яценюк та Олег Тягнибок зустрілися з головою ЦВК Володимиром Шаповалом. Після цього лідери трьох опозиційних сил підписали заяву і звернулися з нею до Центрвиборчкому. В документі викладені вимоги опозиції до Центральної виборчої комісії – встановити та оголосити неспотворені результати виборів у мажоритарних округах, де перемогла опозиція, а влада не хоче з цим змиритися.

В окрузі № 11 (Вінницька область) Вказана комісія прийняла документи від ДВК без зауважень, за даними оригіналів протоколів ДВК перемогу отримала кандидат від опозиції Солейко Н.П. 30.10.2012 року п’ятеро невідомих осіб проникли до приміщення ОВК, де зберігалися бюлетені та зіпсували 43 архівних бокси з виборчою документацією. Після цього члени ОВК за скаргою провладного кандидата Домбровського О.Г. почали вимагати перерахунку голосів у пошкоджених боксах.01 листопада 2012 року члени ОВК спільно з працівниками міліції примусово видворили із засідання міжнародних спостерігачів. Після цього було призначено перерахунок голосів та встановлено , що пакети з бюлетенями з голосами відданими за опозиційного кандидата зіпсовані. За результатом незаконного перерахунку голосів переможцем визнано провладного кандидата Домбровського О.Г.

В окрузі № 14 (Вінницька область) 29.10.2012 р. ОВК прийняло всі протоколи від ДВК. Зауважень чи скарг не було.

30.10.2012 р. кандидатом від влади Жеребнюком до ОВК були подані заяви про перерахунок голосів на 10 виборчих дільницях з тих підстав, що при транспортуванні ніби то були пошкоджені ящики, у яких транспортували виборчу документацію, хоча такого факту зафіксовано не було. Після цього ОВК прийняла рішення про огляд зазначених ящиків, а у подальшому – і про перерахунок голосів на зазначених виборчих дільницях.

31.10.2012 р. було виявлено, що пакети, у які були запаковані бюлетені «за» кандидата від опозиції (Мельничук І.І.), були розірвані, а на майже всіх із зазначених бюлетенів проставлено по дві відмітки – за нього і ще за будь-якого іншого кандидата, що призводить до визнання таких бюлетенів недійсними. За таких обставин ОВК не враховує такі бюлетені при перерахунку.

За результатом незаконного перерахунку голосів переможцем визнано провладного кандидата Жеребнюка В.М.

В окрузі № 20 (Волинська область) близько 10-00 31.10.2012 року на засідання ОВК приїхали представники «Беркута», які примусово видалили із засідання ОВК усіх осіб, окрім членів ОВК від провладних партій. Останні всю ніч продовжували проведення засідання, до якого не були допущені ані спостерігачі, ані члени ОВК від опозиції.

Перемогу присудили бізнесмену-самовисуванцю Сергію Мартиняку. За даними ОВК він випередив представника «Батьківщини» Романа Карпюка десь на 400 голосів.

В окрузі № 90 (Київська область) членами ОВК в електронну систему «Вибори» вносилася недостовірна інформація по 39 ДВ, чим фактично сфальшовано результат по округу. Підпроблено цілу низку протоколів ДВК. Протокол ОВК складено на підставі підроблених протоколів ДВК та неправдивих даних на сервері.

Тут перемогу присудили «тушці» Віталію Чудновському. Його основний суперник «свободівець» Олександр Марченко завдяки маніпуляціям відстав від нього на 322 голоси

В окрузі № 94 (м. Обухів, Київська область), кандидат від влади Засуха Т.В. подала 28 позовів до ОВК про визнання рішення ДВК про недопуск офіційних спостерігачів на засідання про встановлення результатів голосування (17 позовів перебували у провадженні Обухівського районного суду Київської області, 11 позовів – Васильківського районного суду Київської області). Це було зроблено з метою подальшого визнання недійсними результатів голосування на тих виборчих дільницях, де перемогу отримав опозиційних кандидат Віктор Романюк.

Васильківським районним судом було задоволено усі позови від провладного кандидата. При цьому, суд самовільно переніс слухання справи на 2 години раніше, чим позбавив представників від опозиції можливості бути присутнім на ньому.

В Обухівському районному суді під час розгляду більшості справ суд не проводить опитування свідків (членів ДВК) та не допускає представників ЗМІ.

Після проведення судових засідань відбулося фізичне протистояння.

Протягом 02-04 листопада 2012 р. Київський апеляційний адміністративний суд відмовив у задоволенні усіх апеляційних скарг, поданих від представників опозиції на незаконні постанови Обухівського та Васильківського районних судів. 04 листопада 2012 року на безперервному засіданні окружної ОВК № 94 відбувався перерахунок голосів по одномандатному округу № 94. Після того, як основна частина голосів по більшості виборчих дільниць (окрім шести) була перерахована, о 04 год. 20 хв. 04 листопада 2012 року голова ОВК № 94 безпідставно та незаконно вніс на розгляд комісії питання про скасування рішення ОВК № 94 щодо проведення перерахунку по окремим виборчим дільницям. Такими діями голова ОВК № 94 фактично перервав безперервне засідання окружної виборчої комісії, яке відповідно до Закону про вибори мало відбуватися до моменту встановлення підсумків голосування у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі. В подальшому ОВК 94 з численними порушеннями виборчого законодавства, без закінчення підрахунку голосів по 6 дільницям, без обговорення та належного голосування по кожній дільниці скасувала результати голосування на 27 дільницях округу, чим фактично позбавила конституційного права приймати участь на виборах шляхом голосування близько 30 000- жителів Київщини. За наслідками таких незаконних дій був змінений переможець на окрузі та за результатами протиправного протоколу ОВК переможцем становлено кандидата від ПР Засуху Т.М.

В окрузі № 132 (Миколаївська область), де зіштовхнулися опозиціонер Аркадій Корнацький і «регіонал» Віталій Травянко, під час засідання ОВК зафіксовано багато порушень: не вівся протокол безперервного засідання ОВК, не фіксувалася кількість отриманих від ДВК протоколів у розрізі кожної дільниці; до підсумкового протоколу була внесена лише загальні кількість бюлетенів, внесена не на підставі протоколів із мокрими печатками, а з даних, розміщених на сайті ЦВК; після складення підсумкового протоколу та прийняття рішення про закриття засідання, протоколи не були запаковані для забезпечення належного транспортування до ЦВК.

01.11.2012 року було виявлено, що лише двоє із п’яти входів до приміщення, де зберігалася виборча документація, були опломбовані та опечатані належним чином. При цьому, жодне з вікон окружної комісії № 132 не було забезпечене необхідними засобами захисту.

Про виявлені порушення невідкладно були повідомлені правоохоронні органи. Після відкриття приміщення окружної комісії № 132 в присутності правоохоронних органів було встановлено, що пакети з виборчими документами було розпечатано невідомими особами, а бюлетені та протоколи про підрахунок голосів були перемішані.

01.11.2012 року Судді Миколаївського окружного адміністративного суду Мельник О.М., Устинов І.А., Малих О.В. незаконно винесли ухвалу, якою витребували від ОВК округу № 132 оригінали всіх протоколів ДВК в межах округу.

Таке рішення було прийняте попри те, що відповідно до Закону «Про вибори» оригінали цих протоколів невідкладно після прийняття ОВК передаються до ЦВК. Окрім того, саме ОВК відповідає за їхнє збереження.

В ніч на 02.11.2012 року невідомі особи, які представилися співробітниками виконавчої служби у супроводі представники спеціального підрозділу «Беркут» змусили голову комісії, якого вони привезли із собою, силоміць відкрили сейф з метою вилучення усіх оригіналів протоколів дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців на виборчих дільницях в межах одномандатного виборчого округу 132.

Спецпідрозділ «Беркут» на виконання ухвали суду примусово вилучив протоколи ДВК і доставив їх до суду. В суді виявилося, що доставлені до суду протоколи ДВК вже сфальсифіковані.

Голова комісії разом з частиною членів ОВК передали до ЦВК сфальшований протокол ОВК та сфальшовані протоколи ДВК.

В окрузі № 183 (м. Херсон) використання судової системи як інструменту коригування результатів волевиявлення громадян України. 3 листопада 2012 року Одеський апеляційний адміністративний суд скасував протокол ОВК № 183 по одномандатному виборчому округу, де із перевагою у понад 5 000 голосів переміг кандидат УДАРУ Андрій Путілов. Це дає їм юридичну можливість шляхом викривленого правосуддя відібрати перемогу в опозиційного кандидата через псування бюлетенів при можливих перерахунках, або визнавати недійсними вибори на тих дільницях, де переміг опозиційний кандидат з метою коригування відсоткового співвідношення на користь провладного кандидата Василя Федіна.

В окрузі № 194 у Черкасах (основне протистояння відбувається між Миколою Булатецьким з «Батьківщини» та провладною самовисуванкою Валентиною Жуковською) близько 22-00 30.10.2012 р. системний адміністратор самовільно (за неофіційними даними – навіть без попереднього погодження із головою та/або членами ОВК) викрав коди доступу до системи «Вибори», закрив серверну та зник.

Представниками Партії Регіонів подано близько 15 позовів з метою визнання голосування недійсним на дільницях, де перемогу отримав кандидат від опозиції.

31.10.2012 року на ОВК почалося фізичне протистояння – силовими методами намагаються видалити членів ОВК від опозиції із засідання комісії.

Голова ОВК покинула засідання і до сих пір відмовляється надавати оригінали протоколів ДВК для їх передачі разом з протоколом ОВК до ЦВК.

Округ № 197 (м. Канів, Черкаська область). Тут схрестили списи «тушка» Богдан Губський та опозиціонер Леонід Даценко.

Члени ОВК дуже повільно здійснювали прийому протоколів та уводили дані до електронної системи «Вибори».

Увечері 31.10.2012 року 10 членів ОВК без пояснень причин залишили засідання ОВК, що призвело до відсутності кворуму. Після цього було вимкнено світло, що призвело до неможливості роботи ОВК протягом певного часу.

До бази «Вибори» ОВК вносить дані дуже повільно, систематично уводить недостовірні дані. Здійснюється постійний тиск на членів ДВК та ОВК від опозиції, надходять погрози фізичної розправи над ними. Планується псування бюлетенів.

05 листопада 2012 року вночі голова ОВК спільно з системним адміністратором до завершення підрахунку голосів по всіх дільницях увели до електронної системи «Вибори» інформацію, згідно якої кандидат від влади Губський Б.В. отримав 35.65 % (29 084 голосів) та здобув перемогу у даному окрузі.

Округ № 211 (Голосіївський район, м. Київ), Сергій Терьохін («Батьківщина») проти Ігоря Лисова (ПР).

Заступник голови ОВК самовільно розірвала запаковані пакети з бюлетенями та провела перерахунок голосів.

31.10.2012 р. офіційним спостерігачем від кандидата від влади Лисова І.В. було подано позов про визнання дій та бездіяльності ОВК протиправними (у частині незабезпечення цілісності пакетів з бюлетенями, не розгляду скарги Лисова) та про зобов’язання здійснити перерахунок голосів на 28 дільницях з тих підстав, що були порвані пакети з бюлетенями.

У судовому засіданні представник ОВК усі позовні вимоги визнав, після чого суд перейшов у письмове провадження. Це було зроблено для того, щоб ніхто крім учасників процесу не зміг отримати інформацію про хід розгляду справи. Суд задовольнив позовні вимоги у повному обсязі.

02.11.2012 року на засідання ОВК прибули представники «Беркута», які оточили стіл, де сидять члени ОВК, які почали проводити повторний перерахунок голосів по одній із виборчих дільниць. Під час силового протистояння Терьохіну були заподіяні тілесні пошкодження.

04 листопада 2012 року Київський апеляційний адміністративний суд відмовив у задоволенні апеляційних скарг від представників опозиції.

Провладний кандидат оскаржив підсумковий протокол ОВК та суд має намір скасувати протокол ОВК про підсумки голосування по округу.

В окрузі № 214 (м. Київ) починається реалізація сценарію коригування результатів голосування по цьому округу, де спершу з різницею у понад 5 000 голосів переміг Олеся Довгого кандидат від УДАРУ Віктор Чумак. Перемога відбирається шляхом «уточнення» протоколу ОВК, а згодом й прийняття рішення на користь провладного кандидата.

Округ № 216 (Дніпровський район, м. Київ). Ксенія Ляпіна («Батьківщина») vs Олександр Супруненко (самовисуванець).

31.10.2012 року кандидатом від влади Супруненком було подано 4 позови до ОВК щодо перерахунку голосів і визнання голосування недійсним з метою зменшення кількості голосів за кандидата від опозиції. Представники провладного кандидата намагаються через суд домогтися перерахунку голосів з метою псування бюлетенів та визнати недійсним голосування по 16 дільницям, чим повністю викривити результати волевиявлення громадян по одномандатному округу № 216 та вплинути на результат опозиції по багатомандатному округу.

В окрузі № 223 (м. Київ) ОВК затягують процес прийняття протоколів ДВК. Представники провладного кандидата Віктора Пилипишина псують бюлетені із голосами за кандидата від «Свободи» Юрія Левченка.

У більшості таких випадків застосовувався адміністративний тиск та підкуп з боку кандидатів у народні депутати та підконтрольних їм правоохоронних та судових органів.

За матеріалами прес-служби партії УДАР.

вибори фальсифікації вибори-12

Знак гривні
Знак гривні