Опозиція вириває у «регіонів» мандати на мажоритарці. Та влада і так близька до конституційної більшості

За результатами опрацювання понад 81% протоколів, маємо таку картину: «регіони» заведуть у Раду 196 штиків, об’єднана опозиція разом зі «Свободою» та УДАРом – десь 169.

Здається, перевага незначна, але не забуваймо про полум’яних борців проти капіталізму, які вже традиційно виступають на боці великого капіталу - комуністів у парламенті, за попередніми даними, буде 35.

Чималий потенціал для розширення провладної більшості дають самовисуванці і представники карликових партій. Таких, за даними на 22.20 понеділка, у Верховну раду потрапляє 49 осіб. І всі вони – потенційні тушки.

(світлина клікабельна)

У підсумку влада може отримати 280 карток для голосування. Цього достатньо, аби «протиснути» будь-який закон, крім такого, що пов’язаний зі змінами до Конституції. Якщо такі знадобляться, будуть шукати 20 слабких ланок серед опозиціонерів.

Цікавий тренд: КПУ, судячи з усього, не бере на мажоритарці жодного мандату. Родину комуністів-мільйонерів Калетників, яка більш-менш впевнено перемагає у двох округах на Вінниччині, в розрахунок не беремо: вони «посоромилися» висуватися від комуністів і пішли на вибори як самовисуванці. Не факт, що вони дотримуватимуться в парламенті генеральної лінії партії. Як наслідок, фракція КПУ буде трохи більшою за «свободівську», але меншою за «кличківську».

Але головна тенденція, яка спостерігається зараз: там, де «залізобетонно» перемагають кандидати-регіонали або узгоджені з владою самовисуванці, підрахунок голосів вже фактично завершено. Така ж картина на округах, де Янукович і Ко не змогли висунути достойного супротивника. У решті округів підрахунок гальмується (передусім Київщина, Черкащина, Кіровоградщина). Не виключено, заради вищого результату «правильного» кандидата. Та, швидше за все, робиться це не через якусь політичну доцільність, а щоб даремно не пропали шалені кошти, «засіяні» пацанами в округах.

Списки мажоритарників, які вже перемогли або з великою ймовірністю переможуть, дивіться тут.

Як виглядатиме майбутня Рада, можна побачити на інтерактивній візуалізації.

влада інфографіка вибори-12 політика

Знак гривні
Знак гривні