Українці створили візуальну Wiki. Нарешті вона доступна українською

Першу мережеву енциклопедію візуального мистецтва назвали WikiPaintings. Двоє друзів – Євген Сілін та Іван Іщенко – вирішили створити аналог "Вікіпедії", присвячений живопису.

Як пише Gazeta.ua, в якості веб-розробника залучили Сергія Осипчука. А четвертим засновником стала Ксеня Білаш – вона відповідає за наповнення та редагування сайту. В онлайні зявився проект у березні минулого року.

"Поки що WikiPaintings зосереджений на живописі", - розказує про специфіку роботи енциклопедії Оксана Білаш. – "Але ми хочемо ще долучити скульптуру, інсталяції. Основна, робоча мова – англійська. Підключили також іспанську, французьку, португальську, арабську".

Тиждень тому запрацювала українська версія сайту. Наповнюють "вікіпедію" волонтери, вони перекладають на різні мови інформацію, яка вже є на сайті.

"Зараз в енциклопедії представлено всього 20 українських художників, - каже Оксана Білаш. – Хотілося б більше унікального українського контенту. Тому ми активно шукаємо волонтерів, які хочуть допомогти розширювати енциклопедію. Сайт ще у бета-версії. Тобто ми ще не зробили відкритий доступ. Але в майбутньому WikiPaintings працюватиме як "вікіпедія". Зараз саме доробляємо систему моніторингу, щоб сайт не перетворився на хаос".

Картини в інтернеті, як правило, можна відшукати або на окремих сайтах художників, або на фотобанках живопису, де всі роботи звалені в купу і немає ніякої структури. На WikiPaintings живопис можна відсортувати за алфавітом, стилями, жанрами, національністю митців і в майбутньому за хронологією. Окремо,також кожен художник структурований за стилем, хронологією, жанром та алфавітом.

Цей ресурс буде цікавий школярам, студентам, викладачам мистецьких вузів, просто поціновувачам як класичного, так і модернового мистецтва. В енциклопедії вже є 846 художників і 100600 картин.

культура картини wiki інтернет мистецтво живопис

Знак гривні
Знак гривні