Викрадення і арешт. У Києві хапають людей на замовлення російських спецслужб

Активіста «Лівого фронту» Леоніда Развозжаева, викраденого в п'ятницю невідомими в Києві, доправили до Москви. Басманний суд без присутності адвокатів заарештував його на два місяці. Минулого тижня Развожаєва заочно звинуватили у підготовці масових заворушень.

«Развозжаєва привезли до суду близько 19:00 за московським часом, його супроводжували не поліцейські або судовий спецназ, а оперативники в штатському», - передає «Газета.Ru» слова джерела, знайомого з ситуацією.

За словами депутата Держдуми Іллі Пономарьова, помічником якого є Развозжаев, суд відправив активіста на два місяці у СІЗО «Лефортово», де вже знаходиться інший фігурант цієї кримінальної справи Костянтин Лебедєв.

Суд над активістом «Лівого фронту» пройшов в закритому режимі, адвокатів Развозжаєва Віолету Волкову та Олександра Денисова не сповістили про засідання.

«Я дізналася про засідання постфактум», - сказала Волкова.

Развозжаєва оголосили у федеральний розшук минулого тижня після порушення кримінальної справи за фактами, викладеними у фільмі НТВ «Анатомія протесту 2». Іншими фігурантами стали координатор «Лівого фронту» Сергій Удальцов, відпущений під підписку про невиїзд, і активіст Російського соціалістичного дії (РСД) Костянтин Лебедєв, якого арештували на два місяці.

Леонід Розважаєв

У п'ятницю стало відомо про викрадення Развозжаєва в Києві невідомими людьми. За словами активіста українського руху «Боротьба» Сергія Киричука, російського опозиціонера схопили біля офісу Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ).
«Про зникнення Развозжаева української міліції повідомила його адвокат Галина Бочев. За її словами, його викрали на виході з офісу УВКБ в Києві. При цьому Развозжаєв встиг подати документи на отримання статусу біженця», - розповів Киричук.

За словами поінформованих джерел, безпосередніми виконавцями операції були співробітники Служби безпеки України, які діяли за домовленістю з російськими «силовиками».

За версією Іллі Пономарьова, за викраденням його помічника стоять російські спецслужби. «Развозжаєва вивезли з України саме російські спецслужби, причому на приватному літаку», - заявив Пономарьов.

Юрист правозахисної асоціації «Агора» Ільнур Шарапов звернув увагу на правові аспекти ситуації навколо Развозжаєва: «Це все виглядає сумнівно. Спочатку має бути рішення з приводу його оголошення в міжнародний розшук, чого не було зроблено публічно, наскільки мені відомо. Далі російські слідчі повинні були направити в Україну запит про арешт і екстрадицію підозрюваного. Знову ж таки, офіційно цього зроблено не було. Так що багато питань до правової процедури цієї спецоперації. Нарешті, що це за приватний літак, на якому його нібито вивозили?»

На сьогодні в Україні переховуються десятки російських опозиціонерів, що проходять у «болотний справі».

скандал арешт росія сбу фсб

Знак гривні
Знак гривні