Передвиборча мімікрія. Кандидатам «соромно» бути «регіоналами»

Столичні кандидати-мажоритарники, що балотуються від Партії регіонів, всіляко намагаються не афішувати свою приналежність до осередку влади. Інші члени Партії регіонів взагалі вирішили не асоціювати себе з рідною партією та пішли на вибори як самовисуванці.

Як повідомляє ТВі, агітатори кандидата в депутати Ігоря Лисова переконують перехожих, що їхній шеф не має стосунку до жодної політсили. Хоч на сайті ЦВК й зазначено – його висунула Партія регіонів. Та й сам він дійсний народний депутат-регіонал. Але агітаційні намети в кандидата – зелені, без символіки провладної партії.

Усі спроби журналістів з'ясувати у самого кандидата причину такої сором'язливості завершились невдачею – депутат не знайшов часу, аби поспілкуватися з журналістами.

Колега Лисова по партії – Максим Луцький – теж не афішує свою партійність. Для агітації він обрав помаранчево-сині кольори. Агітатори обранця пояснюють – зрадили біло-блакитній символіці заради яскравості. Сам Максим Луцький стверджує – головне для перемоги не політсила, а яскрава особистість. До того ж кандидат переживає, що ставлення продавців на ринку, куди він ходить за продуктами, буде гіршим, якщо вони знатимуть, яку політичну силу Луцький представляє.

"Ми і моя команда вирішили, що будемо вести кампанію так. Коли я приходжу на ринок купувати продукти, мені приємно, що люди через одного кажуть "добрий день" і посміхаються, а не показують пальцями: "Дивіться, хто це пішов?", – каже кандидат.

Список кандидатів, що соромляться свого партійного походження, можна продовжити – сторониться партії на виборах нардеп-регіонал Василь Горбаль та екс-генпрокурор Святослав Піскун. Без партійної символіки йде на вибори і Володимир Мельниченко. Чоловік Інни Богословської, він депутат Хмельницької облради від біло-блакитних. Та у агітації на цьому вирішили не акцентувати. Натомість регіонали зняли на його окрузі свого офіційного кандидата.

У керівництві партії до такого відречення кандидатів від партії ставляться із розумінням. Кажуть, що це свідчить про розум претендентів, який у партії цінують більше, аніж відданість.

"Зрілість політичної сили проявляється в тому, що вона на перше місце ставить професіоналізм, рівень державного мислення та порядність людини", – каже "регіонал" Михайло Чечетов.

Експерти ж пояснюють таку партійну таємничість кандидатів від провладної партії тим, що на заході та в центрі України ця сила має не надто позитивний імідж.

"Тут партія регіонів стикається з такою дилемою – з одного боку, їм треба для статистики показати, що їхні представники виграли в якомога більшій частині округів, а з іншого, вони розуміють, що в деяких округах їм краще не світити приналежність того чи іншого кандидата – це дає йому шанси виграти", – каже голова КВУ Олександр Черненко.

Однак Черненко певен – якщо в західних областях України виборці так і не знатимуть правду про самовисуванців, то у столиці у вдавану безпартійність повірить менше відсотка людей.

політика вибори вибори-12 регіони влада

Знак гривні
Знак гривні