Рейтинг Кличка зростає, Регіонали переорієнтовують критику з Батьківщини на УДАР

Рейтинг УДАРу дійсно зростає, причому в «біло-блакитному» поясі. За деякими соціологічними даними, на Луганщині з нуля рейтинг партії Кличка за останній час виріс до 10%. Він стає загрозою навіть для ПР. Регіонали навіть запустили антирекламу про Кличка по ТБ. «Коментарі» аналізують різні конспірологічно-політичні версії.

Реклама з мужиком на кухні, котрий розмірковує вголос про політичні амбіції Віталія Кличка і його опозиційне майбутнє, якось дисонує з попереднім передвиборчим контрпропом партії влади. Досі головними «козлами, які заважають жити», були «помаранчеві», яким приписували всі смертні гріхи, навіть ті, до яких вони стосунку не мали. Все робилося з розрахунком на коротку пам´ять виборців. І тут ні з того ні з сього катком вирішили проїхатися по Кличку, з яким до недавнього часу в ПР був нейтралітет. Точніше, «ударівці» критикували владу, і їм за це нічого не було.

Мужик, котрий розмовляє з телевізором, з´явився практично паралельно з антирекламою Кличка, що влаштовується прем´єром Миколою Азаровим у ході його поїздок країною. Нещодавно Микола Янович, оцінюючи амбіції УДАРу, артикулював явно прописану піарниками фразу про те, що Кличкові варто було б для початку показати себе на посаді мера Боярки, а потім претендувати на щось більше. І при цьому повторив заїжджену тезу, що в списку боксера перебувають члени колишньої «помаранчевої» команди Валентин Наливайченко та Віктор Пинзеник, «що провалили ситуацію в країні».

Чим же так не догодив Кличко «регіоналам»? Існує кілька версій, причому в кожній намагаються знайти якусь конспірологію. Отже, версія перша, глибоко конспірологічна: УДАР став жертвою внутрішніх воєн у ПР. Згідно з цією версією, причина «наїздів» на партію боксера в конфлікті між «газовиками», які нібито негласно підтримують політпроект Кличка, і «донецькими», що орієнтуються на впливові групи Ріната Ахметова й Андрія Клюєва. Останні, мовляв, не зацікавлені в посиленні «газовиків». При цьому автори цієї версії прізвищ людей Фірташа і Льовочкіна в команді Кличка чомусь вперто не називають.

Друга версія - Кличко різко став поганим після того, як пішов домовлятися з Об´єднаною опозицією про обопільне зняття непрохідних кандидатів. У цій версії є розумне зерно. В антикличківскій рекламі чітко говориться, що він зв´язався з «помаранчевими», які привели країну «до руїни». Тобто виборцю, котрий зібрався голосувати за УДАР, дають зрозуміти, що Кличко в новій Раді стане таким самим, як і його соратники по опозиції. Читай: вестиме країну до руїни. Однак те, як знімалися кандидати «Батьківщини» і партії Кличка, показало, що опозиціонери і без допомоги збоку здатні завалити будь-які, найперспективніші починання.

Є й третя версія - політтехнологи Партії регіонів вирішили прив´язати Кличка до націоналістів. Критикуючи УДАР за те, що він зв´язався з Об´єднаною опозицією і «Свободою», виборцю південного сходу нав´язують стереотип, що вся опозиція - націоналісти. А Кличко, чия політсила не має яскраво вираженої ідеології, у Верховній Раді обов´язково приєднається до союзу «помаранчевих» і «тягнибоківців». Що повинно викликати у цього електорату відторгнення.

Версія четверта. Рейтинг УДАРу дійсно зростає, причому в «біло-блакитному» поясі. За деякими соціологічними даними, на Луганщині з нуля рейтинг партії Кличка за останній час виріс до 10%. Крім того, поїздки Віталія Володимировича регіонами і особиста агітація за своїх мажоритарників вивела досі нікому не відомих персонажів у ранг кандидатів, які заважають почувати себе комфортно. Простіше кажучи, вони можуть відтягнути на себе кілька зайвих відсотків.

Є й п´ята версія. За два тижні до виборів завжди і у всіх штабах нагнітається істерія. У якийсь момент в партії влади люди почали боятися всього, навіть того, на що можна було б особливо не звертати уваги. Можна не сумніватися, що 29 жовтня і «клюєвці», і «фірташівці» начебто ненароком скажуть Кличку: «Ти ж не ображаєшся?»

вибори вибори-12 кличко політика

Знак гривні
Знак гривні