Як і за що нас битимуть. Незабаром приватна охорона отримає законне право «захищатися» від громадян

У четвер, 18 жовтня, набуває чинності новий закон «Про охоронну діяльність». Згідно з документом, співробітники приватних охоронних агентств, охоронці міського спокою і порядку в банках, магазинах та інших організаціях зможуть бути озброєні спецзасобами і, відповідно, досить небезпечними для потенційних порушників.

«Коментарі» вирішили з´ясувати, чого очікувати простому обивателеві та й самим охоронцям від подібних нововведень.

Мабуть, ніщо так не додає сміливості, як шолом, бронежилет і пістолет, нехай і травматичний, за пазухою. Щоправда, щодо носіння останнього перспективи поки що туманні: за словами начальника управління із зв´язків з громадськістю МВС Володимира Поліщука, закон передбачає шість рівнів акредитації для співробітників охоронних структур, і травматична зброя видаватиметься тільки за найвищим розрядом. Втім, у тих, хто нижчий за рангом, все одно залишаються кийки, газові балончики і навіть, якщо дуже потрібно, службові собаки. Тому сек´юріті, варто очікувати, тепер стануть хоробрішими і стараннішими - що, загалом, навіть плюс.

Також не виключено, що новий закон принесе охоронцям (принаймні, частині з них) ще один приємний бонус - підвищення зарплатні. За підвищену відповідальність і вміння тримати себе в руках. Крім того, робота зі спецзасобами, за ідеєю, вимагає вміння з ними поводитися - а для цього охоронців обіцяють відправити на курси підвищення кваліфікації. Після якої працівник вже апріорі коштуватиме більше. З тієї самої причини може покращитися і якість набору подібних кадрів: з особами ненадійними охоронним компаніям тепер буде просто невигідно зв´язуватися. Тим більше що ліцензію втратити за новим законом - раз плюнути. А отримати набагато проблематичніше, ніж раніше.

Ще одне нововведення: якщо раніше охоронці діяли за принципом «що не заборонено - дозволено», то тепер, нехай і неідеально, в законі чітко прописані їхні права та обов´язки. Так що нині працівники охоронних агентств зможуть не тільки хвацько захищатися в разі якоїсь загрози (цілком можливо, надуманої), але й отримають повноваження затримувати порушників. Щоправда, далі такого клієнта слід передати правоохоронним органам. Але ж ми знаємо, як у нас люблять вирішувати питання оперативно і на місці. До того ж, якщо клієнт пручається, то до нього, відповідно до нового закону, можна і силу застосувати. Включаючи перераховані вище кийки і балончики. Головне - не чіпати вагітних, інвалідів, дітей і народних депутатів. У всіх інших випадках непокора представникам охоронних структур може призвести до покарання. Прямо як у випадку зі справжніми міліціонерами. Так що, не приведи Господи, за косий погляд у бік надмірно цікавого охоронця можна буде спокійно отримати кийком по спині.

Звичайно, ніхто не забороняє опротестувати дії охоронців. До того ж, відтепер співробітники охорони мають право відкрито знімати все, що відбувається, на фото- або відеокамеру. А значить, теоретично можна проглянути всю історію гіпотетичного конфлікту. Щоправда, сказавши «А» в законі забули сказати «Б»: дозволивши вести запис, законодавці не уточнили, що з цими записами робити далі. На YouTube зливати відзняте нібито не можна, а як використовувати у службових цілях - незрозуміло. Відомо тільки, що записи повинні зберігатися рік, після чого їх слід знищити під наглядом спеціально створеної комісії. Втім, навряд чи хтось зможе гарантувати, що деякі записи не зникнуть набагато раніше належного терміну списання. Особливо якщо справа стосуватиметься можливих порушень з боку охоронних структур.

За ідеєю, нові норми закону повинні піти лише на користь обивателю. Адже тепер, вирушаючи в банк або ювелірний магазин, пересічний громадянин буде впевнений, що в разі небезпеки його буде кому захистити. А почуття комфорту і захищеності сьогодні дорогого варте. Хоча особливого захоплення на цю тему поки що не чути. Швидше, навпаки: люди, звичайно, не проти права охоронців на самозахист, але побоюються, як би захищатися не довелося від самих сек´юріті.

Що, втім, і не дивно: рівень середньостатистичного стража спокою в українських банках або магазинах найчастіше лишає бажати кращого. Нерідко створюється враження, що в охоронні агентства народ іде тільки тому, що нічого іншого, крім як наглядати і відбирати не пробите на касі у бабусь, просто не вміє. Причому стосується це не тільки професійних навичок і знання законодавства, але навіть загальної культури. Наївно було б чекати, що після набуття чинності новим законом усіх співробітників охоронних агентств миттєво перевчать або вони поступляться своїм місцем справжнім професіоналам. І що буде, коли така людина отримає в свої руки нехай і обмежену, але все ж владу - питання риторичне.

Адже носіння зброї (нехай навіть гумового кийка або газового балончика), не тільки підвищує самооцінку і впевненість у собі, але і примушує людину з нестійкими моральними принципами - а серед українських охоронців таких вистачає - шукати привід для його використання. Нехай навіть і не прямого, а просто з метою «покрасуватися». Виключати ж всілякі перегини не виходить хоча б тому, що в Україні й раніше траплялися інциденти з перевищенням охороною своїх повноважень. Після яких потерпілі відправлялися до судмедекспертів - знімати побої. Тепер усе буде ще простіше і, що важливо, в рамках закону. Скажімо, відмовилася людина показувати особисті речі, відповіла грубо на питання - і у сек´юріті з´являється формальний привід її затримати. У тому числі й із застосуванням сили - закон залишає розв’язання цього питання на розсуд охоронця.

Інший нюанс - використання «людей міцної статури» в міжкорпоративних розборках і рейдерських захопленнях. Так, нинішній закон це чітко забороняє - але й раніше законодавство такого не вітало. Тепер же подібна «нетрудова» діяльність може вийти на новий бойовий рівень. А в разі затримання у охоронця-рейдера завжди знайдеться залізна «відмазка»: йшов з роботи, тут хулігани напали, довелося відбиватися з використанням службових засобів. І не причепишся.

Щоправда, залишається один стримуючий механізм: жорсткість отримання ліцензії на діяльність охоронної фірми. Крім того, нововведення стосуються і питання позбавлення ліцензії - тепер її можуть анулювати автоматично після першого ж виявленого порушення. Експерти не виключають, що така норма може дати державі можливість прибирати неугодні охоронні фірми. Однак цей самий ліцензійний дамоклів меч може утримати самих охоронців від зловживань. Адже, незважаючи на розширення повноважень, охоронні агентства - не міліція, а всі випадки застосування «особливих заходів» будуть розглядатися саме там. Що як такеі справа клопітка: спробуй доведи, що діяв за законом. Але розраховувати на строгість міліції теж особливо не варто: в Україні вже давно навчилися домовлятися про все між собою, за закритими дверима. Так що з´ясування, хто насправді є постраждала сторона, може закінчитися непередбачуваним фіналом.

Втім, є ще один, заспокійливий, нюанс. Справа в тому, що в більшості звичайних магазинів та супермаркетів чергують не працівники охоронних агентств з ліцензією, а працівники внутрішньої служби безпеки. І на них дія цього закону не поширюється. А значить, є шанс, що більшості українців не потрібно буде здригатися при вигляді охоронця в молочному відділі нічного магазину.

охорона кримінал закон безпека абзац

Знак гривні
Знак гривні