Міхо програє Грузію: опозиція бере гору на парламентських виборах

Грузія у понеділок, 1 жовтня обирала новий парламент. З нового року країна перетворюється на парламентську республіку, а це додає народному волевиявленню неабиякого значення. У ці хвилини в Грузії саме оголошують результати exit poll, розповідає ТСН.

За попередніми даними exit poll, проведеного компанією GfK, поки лідирує опозиційна коаліція "Грузинська мрія", набравши 35%. "Єдиний національний рух" (правляча партія) згідно exit poll набрала 30%.

З нагоди виборів грузини отримали сьогодні додатковий вихідний. Щоб вибори відбулися, проголосувати має хоча б третина громадян. Втім, від самого ранку під дільницями виросли довгі черги.

На вході до дільниці перевіряли руки - освітлювали ультрафіолетовим ліхтариком. Тим, хто вже отримав бюлетень для голосування, пальці змащували спеціальною рідиною, і вдруге зайти усередину не дозволяли. Обмеження запровадили і для журналістів - перебувати на кожній дільниці можна було не більше 10-ти хвилин.

Головні конкуренти цієї кампанії - владна партія "Єдиний національний рух" президента Михаїла Саакашвілі та Блок мільярдера Бедзини Іванішвілі "Грузинська мрія". Їхні лідери не приховують, що не зможуть співпрацювати одне з одним. Так само категорично налаштовані й виборці.

Новий депутатський корпус не лише переїде зі старої будівлі у Тбілісі до новобудови у Кутаїсі, але й отримає нові, ширші повноваження. З 2013 року саме парламент обиратиме прем'єр-міністра, який стане ключовою фігурою в грузинський владі, натомість роль президента суттєво звужується. Ці зміни ухвалили під завісу 2-го і останнього президентського терміну Саакашвілі. І тепер він знову має можливість стати першою особою в країні.

Президент прийшов голосувати з дружиною та молодшим сином. Іванішвілі лише супроводив на виборчу дільницю дружину, бо його самого чинна влада позбавила грузинського громадянства.

Результат цих виборів - непередбачуваний, заявляють міжнародні спостерігачі. Велика Британія вже попередила своїх громадян про можливі протести у Грузії і закликала триматися подалі від мітингів. А посол США попросив грузинів виявити терплячість під час підрахунку голосів.

грузія світ вибори політика

Знак гривні
Знак гривні