Як написати хороший роман. Інфографіка.

Букерівський лауреат ДіБіСі П’єр розкрив секрети написання хорошої книги.

Інфографіка – журнал «Країна»

Досить багато П’єр розмірковував про внутрішній саботаж у роботі письменника, пише «Буквоїд». На його думку, жодне з занять не провокує внутрішніх демонів так, як письмо. Тому найкращі книжки ніколи не були написані, 99% таких книжок незавершені, 85% сягають не більше 60 сторінок. Коли він писав свій роман «Вернон», зіткнувся з проблемою прокрастинації: постійно відкладав письмо на потім, займаючись іншими дрібними речами. Після завершення роману П’єр узагалі мав відчуття, що його руки вже ніколи не торкнуться клавіатури.

ДіБіСі П’єр

На думку П’єра, письмо має дві складові: мистецтво і столярство. Це різні речі, які потребують різних вмінь, але для написання літературних творів обидві необхідні. Душа книжки – це мистецтво, комерційна книга, детектив – столярство. У літературі є багато небезпечних речей. Наприклад, П’єрові важко написати другу сторінку, якщо він не задоволений першою. Він дуже уважно перевіряє орфографію, граматику, пунктуацію…
П’єр виділив дві техніки письма: активну і рефлексійну, в ідеалі їх співвідношення становить 70/30. Їх потрібно розділяти, як вдих і видих. На початку розділу потрібно визначити мету героя, потім перешкоди, які він повинен подолати на шляху до неї, створити конфлікт.

ДіБіСі П’єр – харизматична і талановита особистість, тож майстер-клас був насиченим та пізнавальним, хоча поради майстра кожен вільний сприймати по-своєму, як і його ідейний вислів: «Чим більше в житті людини безладу, тим більше мистецтва всередині неї».

література візуалізація майстер-клас культура мистецтво інфографіка

Знак гривні
Знак гривні