Росія заборонила діяльність USAID на своїй території

Агенція мусить закрити свої офіси до 1 жовтня 2012 року. Цей хід - спроба адміністрації Путіна зупинити масові протести, що продовжуються у зв'язку з його переобранням. Путін переконаний, що протестами керують з Вашингтону.

Крім проектів по охороні здоров'я та екології, USAid також підтримує групи, що захищають права людей та просувають демократію (такі як Меморіал або міжнародна Transparency International). Частина таких груп бере активну участь в акціях протесту. Так, організація з моніторингу виборів Голос є одним із найзапекліших критиків переобрання Путіна, значну частину свого бюджету отримує від USAid.

Офіційні представники США заявили що шкодують з приводу такого рішення уряду Росії, та збираються знайти інші шляхи для підтримки тих напрямків, якими вони займалися.

Нагадаємо, в 2007 році після скандалу з вбивством Олександра Литвиненко, місцева влада закрила московський офіс British Council.

Закриття USAid є продовженням тиску на недержавні організації. Російська Дума цим літом прийняла закон, за яким всі НДО, що отримують іноземне фінансування, повинні називати себе "іноземними агентами", зазначати це у публікаціях та веб-сайтах. Також, до них застосовують досить жорсткі фінансові перевірки.

Відомо, що персонально Путін вірить в "руку Вашингтона" у всіх протестних подіях останнього часу, від Помаранчевої революції до "Арабської весни". Останнім часом напружені відносини з США погіршились ще більше через підтримку Росією сирійського керівництва.

Бонус: з першого листопада Росія може закрити доступ до сайту Youtube, під приводом боротьби з скандальним анти-ісламським відео.

совок русскій мір росія

Знак гривні
Знак гривні