Мешканці Криму не хочуть приєднуватися до Росії – опитування

Вперше за 21 рік незалежності кількість кримчан, які хочуть бачити півострів автономією у складі України, склала 40% і перевищила кількість тих, хто бажає бачити його російською автономною одиницею (38%). Про це свідчить нове соцопитування, зроблене компанією Research & Branding Group на замовлення ООН.

"Перша половина поточного року стала переломною в сприйнятті населенням Криму політико-правового статусу півострова. Так, порівняно з червнем 2011 року, питома вага прихильників автономного статусу Криму у складі РФ зменшилася на 15% (до 38%) на користь прихильників кримської автономії у складі України, чисельність яких зросла на 14% (до 40%) ", - йдеться у підсумках дослідження.

При цьому вдвічі - до 13% - збільшилася частка опитаних, які вважають оптимальним нинішній статус півострова і на 7% - до 27% - тих, хто виступає за розширення прав автономії в складі України.

Тенденція зниження числа прихильників автономного статусу Криму в складі Росії почалася в кінці 2011 року, говорять автори дослідження. Число прихильників незалежності Криму залишилося стабільним - 9,9%.

За даними соціологів, у червні 2012 року також зріс показник почуття захищеності колективних етнічних прав. У порівнянні з минулим роком, удвічі (до 11%) зменшилася частка опитаних, які заявляють про утиски етнічних прав росіян. Стабільною залишилася ситуація з українцями і кримськими татарами: частка респондентів, які відчувають утиски в цьому сегменті, становить 2,1% і 5,4% відповідно. Дискримінації на етнічному грунті не відчувають 56,4% опитаних проти 49,8% у минулому році.

Опитування проводилося в травні-червні 2012 року. Населення Криму становить близько 2 мільйонів осіб. За даними перепису 2001 року, 58,5% з них - росіяни, 24,3% - українці, 12,1% - кримські татари, решта - представники інших національностей.

Версії.

крим опитування держава

Знак гривні
Знак гривні